Alfonz

Hídlap

Portugál település lett Esztergom tizedik testvérvárosa

A képviselő-testület döntése értelmében Esztergom a portugáliai Fátima-Ourém településsel köt testvérvárosi szerződést. Esztergom Espoo, Párkány, Bamberg, Cambrai, Ehingen, Maintal, Gniezno, Mariazell és Canterbury után újabb külföldi várossal fűzi szorosabbra a viszonyát.

Hirdetések

A 11 ezer lakosú portugál város a világ egyik legjelentősebb zarándokhelyévé vált azután, hogy 1917. május 13-án Szűz Mária megjelent három fiatalnak. Lúcia de Jesus dos Santos, Francisco Marto és Jacinta Marto éppen nyájat őrzött, amikor furcsa fényjelenségek közepette egy hölgyet pillantottak meg. A titokzatos személyt ragyogóbbnak látták a Napnál, aki azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk. Egyúttal arra kérte őket, hogy a következő öt hónapfordulón térjenek vissza a Cova da Iriába. A fiatalok eleget tettek a kérésnek, a hölgy pedig mind az ötször eljött hozzájuk.

Esztergom és Fátima-Ourém közötti egyeztetések négy évig zajlottak, a képviselő-testület pedig megszavazta, hogy aláírják a testvértelepülési szerződést. Ezzel együtt már tíz településsel ápol szorosabb kapcsolatot Esztergom.

A Kimi Räikkönnen Forma-1-es autóversenyző szülővárosaként ismert és a Nokia cég székhelyéül szolgáló finnországi Espooval 1974-óta, az esztergomi Mária Valéria híd túloldalán fekvő Párkánnyal pedig 1991-ben közöttek megállapodást. 1992-ben rögtön három további településsel bővült a lista: a világörökségi közterületekkel rendelkező németországi Bamberg, a franciaországi kulturális és történelmi városa címet viselő Cambrai, valamint a virágzó közösségéről ismert németországi Ehingen is abban az évben fűzte szorosabbra a viszonyát városunkkal.

A szintén németországi Maintal 1993-tól, a lengyel Gniezno (érseki székhely) 1994-ben, az osztrák Mariazell (szintén híres zarándokhely) 2002-ben, míg az anglikán egyház központjaként ismert Canterbury (Nagy Britannia) 2004-től testvérvárosa Esztergomnak.

Hirdetések

  • Szűk körben emlékeztek meg Esztergom felszabadításáról

    Minden októberben megemlékeznek Esztergomban III. Sobieski János lengyel királyról, illetve a törökök városból való kiűzésének időpontjáról. Idén a vírushelyzet miatt szerény körülmények között hajtottak fejet a dicső győzelem emléke és a hős uralkodó szobra előtt.

    Hídlap
  • Héregnél kapcsolták le az annavölgyi gyorshajtót

    Kis híján a megengedett sebesség kétszeresével közlekedett az az annavölgyi lakos, akit október 29-én Héregnél állítottak meg a tatabányai járőrök – írja a police.hu A 24 éves férfi a megengedett 50 kilométer/órás tempó helyett 96 kilométer/órával száguldozott.

    Hídlap