Nagyarany díjas bort is kóstolhattunk a Völgyválasz Fesztiválon

Több ezren fordultak meg a kétnapos Völgyválasz Fesztiválon, amelyet kilencedik alkalommal rendeztek meg Nyergesújfalun. A hétvégi rendezvényen közismert előadók feleltek a hangulatért és a borosgazdák által kínált nedűkre sem lehetett panasz.

Több ezren fordultak meg a kétnapos Völgyválasz Fesztiválon, amelyet kilencedik alkalommal rendeztek meg Nyergesújfalun. A hétvégi rendezvényen közismert előadók feleltek a hangulatért és a borosgazdák által kínált nedűkre sem lehetett panasz.


A fesztivál kezdetén Szőcs László atya celebrált igeliturgiát, melyben Szent Donáthoz, a szőlőtermelők védőszentjéhez fohászkodtak. Mihelik Magdolna polgármester asszony köszöntötte a résztvevőket, köztük a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend tagjait, a nyergesújfalui képviselő-testületet és a Karlsdorf-Neuthard nevű német testvértelepülésük vendégeit is. Beszédében kiemelte, hogy bár Nyergesújfalu fő jövedelmi forrása az iparban keresendő, ugyanakkor fontosnak tartják a turizmust is, hiszen a borkultúra és további értékek népszerűsítésével egyre több vendéget fogadhatnak. Zárszóként az önkormányzat nevében jó szórakozást kívánt a fesztiválozóknak.

Polhammer László, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy elődje, Nyergesi Rezső fontos szerepet játszott abban, hogy egy meghatározó és közösséget összekovácsoló fesztivál jött létre. Egyúttal dícséretesnek nevezte, hogy a város gondosan ápolja a borhagyományokat, amelyeket a rendezvény segítségével számtalan ember ismerhet meg.

Dr. Veres Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője ismertette, hogy idén elindult a megyei önkormányzat „Megyénk körül megyünk körül” elnevezésű megyei identitás pályázata, melynek keretein belül szeretnék megismertetni egymással a Gerecse hegység két oldalán élő lakosokat. Ennek megfelelően páros találkozókat szerveznek, Nyergesújfalu pedig Áccsal alakíthat ki szorosabb kapcsolatot. A Völgyválasz Fesztivállal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a rendezvény kiváló eleme a helyi és megyei identitásnak is, hiszen a borkultúrára alapozott közösségi élmény kiváló identitásteremtő alkalom lehet.

A köszöntők után a Német-völgyben felállított színpadon fellépett a Nyergesújfalui Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a Barátság Kör Egyesület énekkara is, majd a köztudatba 2015-ben berobbant Blahalouisiana együttes zenélt a közönségnek. A várakozásoknak megfelelően a Völgyválaszon is taroltak, Schoblocher Barbi énekhangja és a több stílusjegyet felvonultató melódiák is belopták magukat a fesztiválozók szívébe. A pénteki koncertek sorát a már jól ismert In Diretta zárta, ugyanakkor a pincéknél éjfél után is folytatódott a buli.

Másnap reggel lecsófőző versennyel és a III. Nyergesi Szomszédoló futóversennyel kezdődtek el a programok. A gyermekek kézműves foglalkozáson vehettek részt és a Dvorák-Patka Színház előadását tekinthették meg.

Sokan készítettek közös fényképet a borosüveg-borospohár installációval: az önkéntesek szalmabálákból készítették el a LandArt szalmaszoBOR-t, amely Páll Zoltán szobrászművész irányításával öltött formát.

A pincészetek standjait előszeretetettel keresték fel a fesztiválozók, akik megkóstolhatták többek között a kesztölci Szivek Pince nagyarany díjas ZéVé Trilógia III. elnevezésű nedűjét is.

A délutáni órákban a Megasztárból ismert Király Viktor lépett színpadra, aki saját szerzeményeivel és feldolgozásokkal ostromolta a közönségét. Korda György és Balázs Klári, valamint Zalatnay Sarolta koncertjére már hatalmas tömeg verődött össze a fesztivál központjában, akik a hivatalos műsor végeztével a pincék felé vették az irányt, majd hajnalig tartó mulatozással búcsúztak az idei Völgyválasztól.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!