Megszentelték a Debreceni Virágkarneválra készült virágszobrokat

Augusztus 15-én, a legfontosabb Mária-ünnepen, vagyis Nagyboldogasszony napján dr. Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét az Esztergomi Bazilikában. Az Istentisztelet után a főpásztor megáldotta a bazilika mellett felállított, a Debreceni Virágkarneválra készült virágszobrokat.

Augusztus 15-én, a legfontosabb Mária-ünnepen, vagyis Nagyboldogasszony napján dr. Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét az Esztergomi Bazilikában. Az Istentisztelet után a főpásztor megáldotta a bazilika mellett felállított, a Debreceni Virágkarneválra készült virágszobrokat.

-Nagyboldogasszony napja van, Szűz Mária mennybevételét ünnepeljük. Tudjuk jól, hogy hittételként csak XII. Piusz pápa hirdette ki azt az igazságot, hogy a Szűzanya földi életének vége után testestől-lelkestől felvétetett a mennybe, ahol az örök dicsőségben Szent Fiának jobbján ül – fogalmazott homíliájában a főpásztor.

Dr. Erdő Péter bíboros a szentmisén kiemelte, hogy ez a fontos ünnep gyönyörűen példázza katolikus hitünk jellegét. Megjegyezte, hogy Szűz Mária közössége Szent Fiával valódi egységet alkot a Földön, amely a halállal sem szűnhet meg.

-Jézus Krisztus Isten és ember találkozásának szentsége. Vagyis jele és megvalósítója is. De Szűz Mária sajátos szerepe jelzi a mi hivatásunkat is. Mert az egész Egyház Krisztus teste. Mi, keresztények Krisztus tagjai vagyunk. Ő előttünk járt a halálban és a test feltámadásában, de minket is az idők végén arra hív, hogy testileg-lelkileg részünk legyen az örök boldogságban. Hisszük a test feltámadását. Szűz Máriáról pedig azt valljuk, hogy már most, megdicsőült testében is Szent Fiával együtt részesedik az örök boldogságban – fogalmazott.

A szentmisét követően tartották meg a Debreceni Virágkarneválra készített kocsik szentelési ceremóniáját, melyen Horányi László színművész köszöntötte a jelenlévőket, köztük Hernádi Ádámot, Esztergom turizmusáért felelős miniszteri biztosát is. Bánhidy László alpolgármester beszédében kiemelte, hogy Szent László legenda konkrét történelmi eseményre utal, mely több száz templom falán freskó formájában is megtalálható. Egyúttal a jó és a rossz harcát testesíti meg, Szent László személyisége pedig számtalan, ma is aktuális üzenetet hordoz magában.

Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy sokan a lelkület megtisztítva, önvizsgálatot tartva készülnek az államalapítási ünnepre, amely az ország legfontosabb napja. Debrecenben több évtizede virágkarnevállal ünneplik ezt a szép és fontos eseményt. Minden évben törekednek arra, hogy a kompozíciók szimbolizálják a magyarságot az összetartozást és a nemzeti hagyományokat is. Véleménye szerint nagyon fontos a magyar kereszténység és a katolicizmus bölcsőjeként ismert Esztergom, valamint a kálvinista Róma, vagyis Debrecen szimbolikus összefogása és az, hogy közösen ünnepelhetik az államalapítás ünnepét. Egyúttal kijelentette, hogy bízik a két város közötti összefogás erejében és reméli, hogy mindez a két város polgárainak javát szolgálja majd.

Beszéde után a szintén debreceni Dánielfy Gergely gitáron játszva adta elő Ha lehetne még című dalt, majd dr. Erdő Péter bíboros megáldotta a kocsikat. A jelenlévők zárásként elénekelték a Himnuszt.

A felszentelt alkotások augusztus 16-án indulnak útnak Esztergomból: az egyik kocsin a Szent Korona mását láthatjuk, míg a másikon a köztiszteletnek örvendő Szent László király és a róla szóló híres legenda elevenedik meg. Az elmúlt napokban igazi turistalátványossággá váltak a kompozíciók, melyeket speciális világításnak köszönhetően éjszaka is megtekinthettünk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!