Rétvári: Magyarnak lenni igazi érték

Szinte lépni sem lehetett a kormányzati forrásból és nagyon sok helyi önkéntes munkából idén megújított verőcei strandon, ahol Szent István királyunkat, államalapításunkat, és Magyarország harminc évvel ezelőtti „feltámadását” ünnepelték.

Szinte lépni sem lehetett a kormányzati forrásból és nagyon sok helyi önkéntes munkából idén megújított verőcei strandon, ahol Szent István királyunkat, államalapításunkat, és Magyarország harminc évvel ezelőtti „feltámadását” ünnepelték.

Az ünnepségen dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy a magyarok Kárpát-medencei megjelenése után a történelem több fontos pillanatában váltak Európa történelmének, politikájának alakítóivá.

-Eredményeink, kultúránk az évszázadok során sok idegen vagy szomszédos nép számára vált annyira vonzóvá, hogy csatlakozni akartak a magyarsághoz, hazájuknak választották országunkat, s ha családnevükben nem is mindig, de lélekben magyarokká váltak – mondta.

A politikus megjegyezte, hogy Szent István királynak könnyebb lett volna behódolni, végrehajtani idegen hatalmak parancsait, fényes, nyugodt életet is választhatott volna – de számára országa és népe volt a legfontosabb, s egy olyan erős, keresztény államot alapított, amit nem lehetett már figyelmen kívül hagyni. Károly Róbert is választhatta volna a konfliktusmentes uralkodást, de ő Visegrádra hívta a lengyel és a cseh királyt, összefogást hozott létre Bécs árumegállító jogának megfékezésére, a keleten megtermelt profit bécsi lefölözése ellen. Magyarország volt az, amely feltartóztatta, majd megtörte a török Európát is fenyegető uralmát, Magyarország vívta legtovább szabadságharcát 48-49-ben, és Magyarországra ma is tisztelettel emlékeznek ’56 hősies forradalma okán.

Rétvári Bence kiemelte: „Mi magyarok a történelemben is alakítottuk az európai politikát és egyre növekvő befolyással lehetünk ezekre a napokra is: az elmúlt három-négy esztendőben talán inkább azzal, hogy elvállaltunk egy konfliktust azért, hogy megőrizzük a hazánkat, hogy megőrizzük a keresztény kultúrát, de azért ne felejtsük el hogy az európai bizottság novemberben hivatalba lépő elnökét 9 fős szavazattöbbség elválasztották meg! Megkerülhetetlen volt a 13 magyar európai parlamenti képviselő szavazata! Ez azt is jelenti hogy hosszú távon nem lehet olyan mértékben a bevándorlást ellenző országokat támadni mint ahogy azt megtehették eddig.”

Magyarország a saját lábára állt, már egyre kisebb súlya annak a sajnos még ma is, bizonyos körökben terjedő terjedő nézetnek, hogy majd mások megmondják nekünk néha Isztambulból néha Bécsből, Berlinből, hogy nekünk mi a jó és nekünk milyen döntéseket kell meghozni.

-Budapesten vagy éppen Verőcén hozzuk meg azokat a döntéseket amelyek nekünk jók, amik bennünket előre visznek. Mondhatnám az 5,5% GDP növekedést, amivel abszolút az európai élmezőnyben vagyunk, de inkább nézzük azt, hogy Verőcén hogyan jelenik meg – fogalmazott.

A képviselő egy évvel ezelőtt, tavaly augusztus 19-én arról számolt be, hogy amióta Grauszmann György polgármester úrral együtt dolgoznak, 248 millió forint kormányzati forrásból származó támogatás érkezett Verőcére, ikola, óvoda, bölcsőde, orvosi rendelő, a rendőrség külső megújítására, hőszigetelésére felújítására. Folyamatosan zajlanak a fejlesztések a településen, hiszen az egészségház felújítására 78 millió Ft, csapadékvíz elvezetésre 83 millió Ft, útépítésre, aztán a limes projekt keretében 220 millió Ft, a strand fejlesztésére százmillió forint, a református parókia és az egyházközségnek a fejlesztési célok támogatására 20,5 14 Ft – összességében 916 millió, közel egymilliárd forint az a támogatás, ami eddig Verőcére érkezett! Megjegyezte, hogy azért lehetséges ez, mert azt a politikát követjük, amit Szent István, aki nem kiárusította, elkótyavetyélte, hanem megőrizte, megtartotta az itt megtermelt javakat.
-Büszkék vagyunk államalapító királyunkra, a magyarságra és azt gondoljuk: magyarnak lenni nem csak egy különleges kaland, de egy igazi érték, amire mindnyájan méltán lehetünk büszkék! Mi magyarok a Kárpát medencében 1100 éve egy gyönyörű országot hoztunk létre és azt évről évre itt verőcén is , az ország többi részén és a Kárpát medencében is igyekszünk gyarapítani. Boldog születésnapot Magyarország! – fogalmazott.

A Szent István tiszteletére rendezett ünnep kulturális műsorral, lézershow-val, dunai lampionos felvonulással, tűzijátékkal – méltó módon zárult Verőcén.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!