Schmidt Sándor szobrot avattak Dorogon

Augusztus 28-án avatták fel a dorogi Schmidt-villa udvarán a Dienes Szilárd szobrászművész által készített, dr. Schmidt Sándor bányamérnököt ábrázoló alkotást. Az ünnepségen dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy szobor formájában állítunk emléket "a város felépítőjének".

Augusztus 28-án avatták fel a dorogi Schmidt-villa udvarán a Dienes Szilárd szobrászművész által készített, dr. Schmidt Sándor bányamérnököt ábrázoló alkotást. Az ünnepségen dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy szobor formájában állítunk emléket “a város felépítőjének”.

Az ünnepi szentmisét követően a dorogi vízmű székhelyeként szolgáló Schmidt-villa udvarára vonultak az ünneplők, ahol a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekar közreműködésével elkezdődött a szoboravatási ceremónia.

A Himnusz eléneklése és a vendégek köszöntése után Glevitzky István, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorogi szervezetének elnöke és Székely Ferenc Géza, az ÉDV Zrt. vezérigazgatója leplezték le az egykori bányamérnök mellszobrát.

Miután lehullt a lepel, az ÉDV Zrt., a dorogi önkormányzat és dr. Völner Pál, az OMBKE dorogi és tatabányai szervezetének képviselői, a Schmidt család leszármazottai, az erdélyi Felsőbányáról érkezett vendégek és a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum helyezett el koszorút az alkotásnál.

Az ünnepségen beszédet mondott Glevitzky István, aki méltatta Dorog „atyját”, vagyis dr. Schmidt Sándort, majd elmondta, hogy az emlékmű létrejötte nagyban köszönhető Székely Ferenc Gézának.

Az OMBKE Dorogi szervezetének bányász hagyományápolás területén végzett kimagasló munkájáért Schmidt-emlékplakettet adományozott Székely Ferenc Gézának.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért arra, hogy Dorogon tárgyi hagyatékaiban is ápolják dr. Schmidt Sándor emlékét, illetve. Hallhattuk a méltatásban is, hogy mi minden épült az egykori bányamérnök idejében, hogyan pártolta a kultúrát a sportot és mennyi figyelmet fordított a szociális ellátásokra. Hozzátette, hogy egy olyan korban, amikor a kapitalizmusról és a tőkéről beszéltünk, volt Dorogon egy olyan vállalatvezető, aki a tőke és a munkások érdekét össze tudta hangolni. Nála a rokkantak, az özvegyek, vagy éppen a 30 éves bányászati múlttal rendelkező munkavállalók ötezer pengőt, vagy egy lakást kaphattak, amely nem csak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is példátlan volt. Az avatóünnepségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy alkalmasak arra, hogy tanuljunk, emlékezzünk és példát vegyünk.

-Dr. Schmidt Sándor mindig meg volt a lelki ereje, a hátországa, ami átsegítette a nehézségeken. Reméljük, hogy ugyanazzal a derűvel tudta viselni a sorsát – mondta, majd utolsó gondolatként megjegyezte, hogy büszkék lehetünk arra, hogy van egy város, amely sajátjának érzi és ápolja a bányamérnök emlékét.

Székely Ferenc Géza részletesen ismertette dr. Schmidt Sándor életútját, valamint bemutatta a bányászatban és a bányászati vízvédekezésben elért sikereit. A beszédek után az összegyűltek közösen elénekelték a Bányászhimnuszt, majd állófogadásra invitálták a résztvevőket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!