Megkoszorúzták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet

A 69. Dorogi Bányásznapok keretében megkoszorúzták a Baumit Kft. dorogi telephelyének bejáratánál található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet. Beszédet mondott többek között dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője is, aki a bányászatot az emberi kultúra alapjának nevezte.

A 69. Dorogi Bányásznapok keretében megkoszorúzták a Baumit Kft. dorogi telephelyének bejáratánál található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet. Beszédet mondott többek között dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője is, aki a bányászatot az emberi kultúra alapjának nevezte.

A hagyományoknak megfelelően koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak a 2015-ben emelt Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél, ahol a Baumit Kft. nevében Illy Gábor ügyvezető igazgató szólalt fel. Kitért arra is, hogy ez az ünnepség évről évre megeleveníti a múlt és a jövő elválaszthatatlan egységét. Megjegyezte, hogy a cég ezer szállal kötődik Doroghoz, hiszen itt található a magyarországi központjuk és itt helyezkedik el a tradicionális bányászváros egyetlen ma is működő bányája, a Baumit mészkőbányája.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a bányászatot az emberi kultúra alapjának nevezte, egyúttal hangsúlyozta, hogy az őseink is a Föld kincseit kiaknázva tudtak maradandót alkotni. Hiszen egy-egy lelőhely feltárása régiós és országos szinten is hihetetlen pezsgést és élénkülést okoz, továbbá szolgálja az emberek boldogulását. Véleménye szerint a szénbányászat nélkül nem beszélhetünk Dorog történelméről és fejlődéséről.

-Polgármester úrral és a megyei önkormányzattal azon dolgozunk, hogy a bányászati múltat is méltó módon megörökítsük, amely tanúsíthatja majd az itt dolgozók hősies munkáját is – tért ki a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumra, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében épül meg. A politikus záró gondolatként elmondta, hogy a bányászat legfőbb értéke a tisztesség és a munkához való hozzáállás volt, amely az itt élőket is jellemzi, továbbá a változó körülmények között is biztosítja a település fennmaradását és virágzását.

Dr. Tittmann János polgármester a bányásznap fontosságáról beszélt, melyet a város misztikus, ihlető erejének tart. Ismertette, hogy a jövőben a bányászemlékezet-kultúra újabb, érdekes rendezvényekkel teljesedik ki. Felidézte az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszust, amikor is a bányászat erejére támaszkodva óriási programokat rendeztek a városban és a múlt érdemeit szem előtt tartva szeretnének nagy eseményekkel készülni a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra. Köszönetet mondott dr. Völner Pálnak, a sikeres dorogi pályázatokban nyújtott támogatásáért, a Baumit Kft.-nek pedig az új futókör kialakításához és a Zrínyi-iskola felújításához való hozzájárulásukért.

A beszédek után dr. Völner Pál, dr. Tittmann János, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint a Baumit Kft., az OMBKE Dorogi Szervezete, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Duna-Dráva Cement Kft. és a Mikerobb Kft. nevében helyeztek el koszorúkat az emlékhelynél.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!