Vállalkozói Mentorprogram kezdődött Komárom-Esztergom megyében

A kis- és középvállalkozások exportpiacra lépését, valamint beszállítóvá válását elősegítő országos mentor program megyei nyitórendezvényét tartották szeptember 4-én, szerdán Esztergomban, a Szent Adalbert Központban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

A kis- és középvállalkozások exportpiacra lépését, valamint beszállítóvá válását elősegítő országos mentor program megyei nyitórendezvényét tartották szeptember 4-én, szerdán Esztergomban, a Szent Adalbert Központban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Dr. Szerencsés László, a kamara elnöke köszöntőjében elmondta: az Országos Vállalkozói Mentorprogramban részt vevő kis- és középvállalkozások már sikeres, nagyobb vállalatok mentorálasával, pártfogásával termelési és értékesítési beszállítói láncokhoz csatlakozhatnak, illetve megalapozhatják vagy fejleszthetik az exportképességüket. Ezen célok megvalósulását a kormány 2019-ben 3,3 milliárd forinttal támogatja.

A programban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett koordinációs feladatokat lát el az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési alapítvány. Hernádi Ádám, Esztergom fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy kis és középvállalkozások a magyar gazdaság motorjai, hiszen ebben a szektorban dolgozik a munkavállalók 63 százaléka.

Úgy fogalmazott, hogy fejlesztési biztosként számára kiemelt fontosságú a kkv-kkal való párbeszéd, az engedélyezési eljárásoktól a működés feltételeinek javításáig. A város, az önkormányzat katalizátori és támogatói szerepet kíván vállalni ebben a kérdésben.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke szólt arról, hogy megyénk tartósan az élvonalban található gazdasági teljesítménye alapján. Ez együttesen köszönhető a dolgozóknak, a vállalkozóknak és a kedvező körülményeket teremtő politikusoknak.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott megköszönte a kamara szervező szerepét a mentor programban és kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozások segítése a kormányprogram kiemelt eleme. A szektor szereplőinek komoly fejtörést jelent a digitalizáció, a robotizáció, a termelékenység növelése, a generációváltás, és az exportpiacuk bővítése.

A beszállítóvá válás területén végrehajtott mentorprogram gondozására megyénkből önkéntes alapon három cég vállalkozott: az oroszlányi BorgWarner Kft., és Tatáról a Gedia Kft., valamint a Güntner-Tata Hűtőtechnikai Kft..

A mentorálás során a jelentkező vállalkozások egy éven át dolgoznak együtt a mentorokkal. Az első felmérést követően havonta találkoznak; áttekintik a program előrehaladását, ismereteket sajátítanak el a termelésirányítás, a minőségbiztosítás, a logisztika, az emberi erőforrás kezelés témaiban. A mentoráltak a folyamat végére elkészítik saját beszállító fejlesztési tervüket.

A program különlegessége, hogy nem csupán passzív jelenlétet és befogadói hozzáállást igényel a kiválasztott vállalatoktól, hanem mind a mentori, mind a mentorált oldal részéről aktív közreműködést és folyamatos figyelmet követel meg.

A külpiacra lépés területén zajló mentorprogram gondozását megyénkből az esztergomi Neuzer Kerékpárgyár Kft., és a tatabányai P-Metál Kft. végzi.

A szintén egy éves folyamat során felmérik a részt vevő kkv-k fejlesztendő területeit, valamint bővítik a vállalkozások külpiaci ismereteit, a potenciális export célországainak körét és támogatják a vállalkozások exportstratégiai tervének kidolgozását.

A fórumon dr. Balla Gergely, a mentorprogram országos operatív vezetője elmondta, érdemes segíteni a magyar kis- és középvállalkozásokat, mert termelékenységük 2010 és 2017 között a legnagyobb mértékben nőtt az Európai Unióban. Ez idő alatt a magyar kkv-k termelékenysége több mint 30 százalékkal emelkedett, ez a mutató az Európai Unióban 9 százalék, a visegrádi országokban pedig 6 százalék.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!