Elindul a Komárom-Esztergom Megyei Virtuális Erőmű Program

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat az országban a megyék közül elsőként vette át a Virtuális Erőmű Program (VEP) alapkövét azzal a szándékkal, hogy a programot területén is felépíti. A Megyei VEP megalapítását szolgáló szándéknyilatkozatot csütörtökön tizennyolc megyei szervezet képviselője írta alá.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat az országban a megyék közül elsőként vette át a Virtuális Erőmű Program (VEP) alapkövét azzal a szándékkal, hogy a programot területén is felépíti. A Megyei VEP megalapítását szolgáló szándéknyilatkozatot csütörtökön tizennyolc megyei szervezet képviselője írta alá.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a TOP-ban, és azon túl is támogatja a környezetbarát megoldásokat, már a kezdetektől élharcosa volt a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Az éghajlatváltozás ugyanis mára már nem egy távoli probléma, ami elől kitérhetünk – mindennapaink részévé vált, a gazdaságot és a lakosságot érinti. Már 2014-ben nekiláttunk a munkának, a megyék közül elsőként készítettük el az Új Környezetvédelmi Programunkat. Az új program a 2014-2020-as időszak környezeti kihívásainak kívánt megfelelni, pontos helyzetfeltáráson alapszik, amire egy mindenki számára elfogadható környezeti jövőképet is lehetett alapozni, és aminek megvalósítását a megyei önkormányzat hathatós közreműködésén keresztül 12 akcióprogram szolgálja. Csatlakoztunk az Áder János köztársasági elnök által támogatott „KLÍMAVOKS” klímavédelmi összefogáshoz. Sikeres KEHOP pályázatunknak köszönhetően eredményes klímavédelmi projektet valósítottunk meg, melyben 32 fős tagsággal életre hívtuk a megye releváns környezetvédelmi szereplőit tömörítő megyei éghajlat-változási platformot. Széleskörű partnerségi együttműködés mellett megalkottuk a megyei klímastratégiát, szakmai konferenciákat, workshopokat szerveztünk, és nem utolsó sorban közel 3000 embert sikerült megszólítanunk, felerősítve ezzel a téma iránt érzett felelősségérzetüket.

A megyei önkormányzat ebben a kérdésben is a települések rendelkezésére állt. Közreműködtünk a települési klímastratégiák készítésében, és emellett elkészítettük a megye területén működő 3 LEADER Helyi Akciócsoport településeire azokat a fenntartható energia-és klíma akcióterveket (SECAP), amelyek elengedhetetlen feltételei lesznek a következő uniós ciklusban való források lehívásának. A tervezés a városokon kívül megyénk szinte minden települését érintette. A munka során a megyében több száz szervezettel kerültünk kapcsolatba, az elkészült tartalmak pedig megfelelnek a legmagasabb uniós szakmai szempontoknak is.

„Célunk, hogy központi témává tegyük a klímaváltozás kérdését. Önként vállalt feladatunk ez, nagy öröm, hogy a diákok, az önkormányzatok után a vállalati szférát is bekapcsolhatjuk, és ők is támogatják törekvéseinket” – mondta el Popovics György, a megye közgyűlés elnöke, utalva a Komárom-Esztergom Megyei Virtuális Erőmű Program (KEVEP) megalapítására. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke 2018 szeptemberében vette át a Virtuális Erőmű Program alapkövét azzal a céllal, hogy a megyében is felépítjük és megkeressük azokat a partnereket, akik ebben együttműködnek. A KEVEP megalapításában Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal mellett olyan gazdasági szervezetek, érdekképviseletek, intézmények és civil szervezetek csatlakoztak hozzánk, amelyek szintén maximálisan elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben, és mint szövetségesek, nagyban segíthetik a megyei célkitűzések eredményes megvalósítását.

A szándéknyilatkozatot a Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft., a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, az EDUTUS Egyetem, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete, a Tatabányai Törvényszék, a Tatabányai Erőmű Kft., a Bridgestone Tatabánya Kft., a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Tatabányai Tankerületi Központ, az Esztergomi Tankerületi Központ, a Tatabányai Szakképzési Centrum, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a Szent Borbála Kórház Tatabánya és az esztergomi Vaszary Kolos Kórház írta alá.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 6. legnagyobb villamos erőművévé vált. A cél, hogy 2030-ra a 2. legnagyobb villamos erőmű legyen.

A Virtuális Erőmű – mint minden erőmű – blokkokból épül fel: vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkjainak teljesítményét az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérik le. A programban a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat már a kezdetektől részt vesz. A 2018. tavaszi díjátadó gálán a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat klímatudatos önkormányzat díjat kapott. A Fenntartható energia és klíma akciótervek (SECAP) készítése című projektben tett erőfeszítéseket és a tématerület mentén végzett klímavédelmi tevékenységeket elismerendő 9 megyei településünk is díjazásban részesült. Az őszi díjátadón a megyei önkormányzat a megyék közül elsőként vette át a Virtuális Erőmű Program alapkövét. 2019-ben is pályázatokat hirdetett a program: megyénkből rekordszámú pályázatot nyújtottak be, ami kiváló visszaigazolása a megye klímavédelmi szervező tevékenységének. A Kiíró döntésének köszönhetően ekkor 23 megyei települési önkormányzat részesült energiatudatos/energia-hatékony önkormányzat díjban.

(Fotó: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!