Felavatták a példátlan összefogás eredményeként megújult bajnai főteret

Felavatták az önkormányzati, kormányzati és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közös finanszírozásában átépített bajnai Hősök terét. Pallagi Tibor polgármester köszönetet mondott dr. Völner Pálnak, hiszen a segítsége nélkül beteljesületlen álom maradt volna a felújítás.

Felavatták az önkormányzati, kormányzati és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közös finanszírozásában átépített bajnai Hősök terét. Pallagi Tibor polgármester köszönetet mondott dr. Völner Pálnak, hiszen a segítsége nélkül beteljesületlen álom maradt volna a felújítás.

Az ünnepségen Sztojanovits Kristóf, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője (aki moderátorként segítette a ceremónia lebonyolítását) üdvözölte a résztvevőket, Pallagi Tibor pedig köszöntötte a meghívott vendégeket.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a kastély felújításával új fejezet kezdődik a község életében. Ugyanakkor nem is gondolták volna, hogy legmerészebb elképzelésük, a főtér is megújulhat. Örömét fejezte ki, hogy összefogással, a pénzügyek koncentrálásával, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., az állam és az önkormányzat példaértékű együttműködésével sikerült megvalósítani az elképzeléseiket.

Balogh Péter István, az s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. ügyvezetője gyönyörű helynek nevezte Bajnát, majd elmondta, hogy az volt a koncepciójuk, hogy a templomtól a Sándor-Metternich kastély bejáratáig gyakorlatilag egy sétány vezessen végig.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Tuzson Bence államtitkár nevében köszöntött mindenkit, majd elmondta, hogy a Hősök tere átadásával a kastély egyik fejlesztési üteme is lezárult. Ismertette, hogy gróf Sándor Móric egykori lakhelyeként ismert épület felújítása hatvan százaléknál tart. A külső homlokzati felújítás mellett a nyílászárók cseréje is ütemterv szerint halad, továbbá a fali képek restaurálása is a végéhez közeledik.

A kastély földszintjén a kápolna, az emeleten pedig az Ördöglovas bravúrjai jelentik majd a legfőbb turisztikai attrakciót. A tervek szerint 2020 nyarán tartják majd az avatóünnepséget, a jövőben pedig Bajna nagy szintet lépve kerülhet fel a turisztikai térképre. Záró gondolatként úgy fogalmazott: a méltán híres bajnai rétest is meg lehet majd az épület kávézójában kóstolni.

Töklincz Piroska, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a restaurálás során nem csak a fali képek, hanem az eredeti parketta mintázata is előkerült. Izgalmasnak nevezte a jövő évet, hiszen számos történelmi jelentőségű épületet, köztük a kívül-belül megújuló bajnai kastélyt adhatják át.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat a megyei identitás kialakítása mellett az értékek megőrzésére, gondozására, valamint a megyei turizmus élénkítésére is nagy hangsúlyt fordítanak. Céljuk, hogy Bajnát is bekapcsolják ebbe a vérkeringésbe és szeretnék, ha a megyébe érkező turisták minél több időt töltenének el térségünkben.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a Szentírásban szereplő hegyen épült városhoz hasonlította Bajnát, amely szintén egy magaslaton foglal helyet. Beszédében hangsúlyozta, hogy Pallagi Tibor polgármester régóta szerette volna felújíttatni az épületegyüttest, amelynek renoválásához a magyar kormány negyven millió forinttal járult hozzá.

-2010 óta olyan gazdaságpolitikánk van, amely lehetővé teszi, hogy a költségvetés többletbevételeit a családok és a közösség érdekeit szolgáló fejlesztésekre fordítsuk. Ehhez azonban az is szükséges, hogy nem csak megyei és kormányzati, hanem helyi szinten is olyan vezetők legyenek, akik ezt a célt szolgálják – mondta.

A beszédek után Pallagi Tibor polgármester emlékplaketteket adott át a meghívott vendégeknek. Nyíri Róbert kanonok, esperes, plébános megáldotta a Hősök terét, amelyet szalagátvágással avattak fel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!