Felavatták a francia GMD-csoport dorogi üzemét

-Joggal lehetünk büszkék arra, hogy Magyarország az európai autógyártás egyik fellegvárává vált – jelentette ki Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a GMD-csoport dorogi üzemének avatóünnepségén. A 20 milliárdos beruházáshoz a magyar kormány 2,9 milliárd forinttal járult hozzá.

-Joggal lehetünk büszkék arra, hogy Magyarország az európai autógyártás egyik fellegvárává vált – jelentette ki Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a GMD-csoport dorogi üzemének avatóünnepségén. A 20 milliárdos beruházáshoz a magyar kormány 2,9 milliárd forinttal járult hozzá.

A rendezvény kezdetén a vezetőség nevében köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük Szijjártó Pétert, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Andréani Pascalét, Franciaország magyarországi nagykövetét, valamint Ésik Róbertet, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökét.

Elsőként Alain Martineau, a GMD-csoport elnöke és tulajdonosa mondott beszédet, aki úgy fogalmazott: örömteli, hogy a kormány és a HIPA közreműködésével megvalósították ezt a grandiózus befektetést. Ismertette, hogy a francia vállalat fontosnak tartja a robotizációt, hiszen ez a versenyképesség alapja. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hatékonyan segítették a beruházást.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a rendszerváltás és a 2008-as gazdasági világválságot követő időszakban nehéz időszak köszöntött be a régióra, amely egykor virágzó bányászattal és nehéziparral rendelkezett. Ebből a helyzetből a kormány sikeres gazdaságpolitikájának és a lakosoknak köszönhetően sikerült kilábalniuk.

-A térség fejlődését jelzi a nevelési-oktatási rendszer, egészségügyi ellátás, infrastruktúra, kulturális és sportolási lehetőségek megújulása is – fogalmazott a politikus.

Reméli, hogy az M100-as gyorsforgalmi út révén a térség bekapcsolódhat a kontinens gazdasági véráramába, nem mellesleg a befektetők pedig minél nagyobb számban fedezhetik fel maguknak a Dorogi Ipari Parkot. Köszönetet mondott Szijjártó Péternek, aki kiemelt figyelmet fordít a térségre és a befektetőket is méltatta, hiszen Dorogot választották a beruházás helyszínéül.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság az autóiparra épül: 2010-hez képest két és félszerelésre növekedett az ipari ágazat termelési értéke, továbbá az itthon előállított autóipari termékek és szolgáltatások több mint kilencven százalékát külföldre értékesítjük.

A miniszter elmondta, hogy a dorogi beruházás mintegy 20 milliárdot tesz ki, amelyhez a kormány 2,9 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az üzemben 240 új munkahely jön létre.

-A Dorogi-medencében a hagyományokra és az ipari örökségekre építve otthont biztosítunk a legmodernebb technológiáknak. Jó döntést hoztunk akkor, amikor Tatabányát és Esztergomot a térség autóipari központjává nyilvánítottuk – mondta.

A politikus ismertette, hogy a franciák a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban. Magyarországon 600 francia tulajdonú vállalat működik, amely 38 ezer embernek ad munkát. Végezetül köszönetet mondott a beruházó cég vezetőinek, amiért Dorog mellett döntöttek.

Az ünnepség végén Szijjártó Péter, dr. Völner Pál, Alain Martineau, valamint Yves Martineau, a GMD Hungary Kft. ügyvezető igazgatója átvágta a szalagot.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!