Kő Kövön nem maradt Süttőn

Szeptember 14-én, immár hatodik alkalommal rendezték meg a süttői focipályán a Kő Kövön Fesztivált. A rendezvényen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta: Süttő a Gerecse köveinek köszönheti országos és nemzetközi ismertségét.

Szeptember 14-én, immár hatodik alkalommal rendezték meg a süttői focipályán a Kő Kövön Fesztivált. A rendezvényen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta: Süttő a Gerecse köveinek köszönheti országos és nemzetközi ismertségét.

A fesztivál a Reneszánsz Zrt. telephelyén megrendezett nyílt nappal indult. A „délelőttös műszak” résztvevői betekinthettek a kőfaragó vállalat történelmébe és a jövőbeli terveikkel is megismerkedhettek.

Délután a hivatalos megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet. Kitért arra is, hogy a süttői mészkő körül kialakult kultúra megőrzésének és továbbadásának feladatait a 2008-ban alakult, Dr. Sághy Antal Környezetvédelmi és Kulturális Egylet névre hallgató egyesület vállalta magára. Egyúttal méltatta a szervezetet, hiszen nekik köszönhetően indult útjára a Kő Kövön Fesztivál, melynek keretében a bányák, kőfeldolgozó üzemek titkai is feltárul az érdeklődők előtt.

Az államtitkár a beszédét követően ünnepélyesen elhelyezte a követ a népmeséből ismert kőlevesben, melynek történetét bárki megismerhette a sátornál.

A védnöki testület tagjainak bemutatása után Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. örömmel idézte fel, hogy a süttői fesztivál bekerült a megyei értéktárba, majd a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) sikereiről beszélt.

–A TOP-os pályázatokon keresztül harminchárom milliárd forintot osztottunk szét a megyei települések között. Örülünk annak is, hogy célegyenesbe ért a süttői óvodafejlesztés is, melyért Czermann János polgármesterrel rendkívül sokat dolgoztunk – ismertette, majd hozzátette, hogy a község önkormányzata jó partnerük volt az elmúlt években.

Beszéde után átadta az összetartozást jelképező megyezászlót a polgármesternek, aki szerint a lobogó jelképezni fogja a megyei és a települési önkormányzatok együttműködését.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője gratulált a szervezőknek, kik szabadidejüket nem kímélve évről évre megrendezik a fesztivált.

Megjegyezte, hogy az emberiség életében a kezdetektől fogva fontos szerepet töltött be a kő, amely nélkül Süttő kevésbé lenne ismert. Reméli, hogy jövőre már látható jelei lesznek az új óvoda épületének. A közelgő önkormányzati választások kapcsán pedig úgy fogalmazott: menjünk el minél többen szavazni és válasszuk meg jól a vezetőinket.

A beszédek után köszöntötték Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét és dr. Veres Zoltán megyei jegyzőt is, majd az öt éve tevékenykedő Süttői Hársfa Dalkör fellépésével elkezdődött a műsor. A színpad mellett ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, de többen kipróbálták a kőfaragást is.

A hatodik Kő Kövön Fesztivált a Jóvilágvan és a Zorall koncertjével, valamint Dj Jandyval és Dj Kaszással bulijával zárták.

(Forrás: Dorogi-medence)
(Képek: beküldött fotók)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!