Megalakul a Pilisi Sziklák Natúrpark

Régóta húzódó tárgyalási folyamat ér véget szeptember 25-én, ugyanis aznap hivatalosan megalakul a Pilisi Sziklák Natúrpark - írja a Dorogi-medence. A portálnak Kosztkáné Rokolya Bernadett piliscsévi polgármester asszony és Nyírő András, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnöke nyilatkozott a natúrparkkal kapcsolatban.

Régóta húzódó tárgyalási folyamat ér véget szeptember 25-én, ugyanis aznap hivatalosan megalakul a Pilisi Sziklák Natúrpark – írja a Dorogi-medence. A portálnak Kosztkáné Rokolya Bernadett piliscsévi polgármester asszony és Nyírő András, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnöke nyilatkozott a natúrparkkal kapcsolatban.

Nyírő András, a Pilisi Sziklák Natúrpark megálmodója elmondta, hogy Kesztölc, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisjászfalu és Piliscsaba közösen hozta létre a natúrparkot. Ezt a címet az Agrárminisztérium adományozza, melyhez részletes felmérést kellett készíteni a környék természeti és kulturális kincseiről. Ebben a munkában a Szent István Egyetem Tájépítész Karának oktatói és hallgatói segítettek nekik. A települések polgármesterei a Virágzó Kesztölc Egyesületet bízták meg, hogy legyen a natúrpark munkaszervezete. A civil szervezettel karöltve sikerült elérni, hogy létrejöhessen a Pilisi Sziklák Natúrpark néven az ország tizenötödik natúrparkja.

Nyírő András, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnöke kifejtette, hogy az itt élőket összeköti a természet szeretete és a sokszínű hagyományok tisztelete. A natúrpark célja, hogy összefogja azokat, akik tenni akarnak az élhetőbb környezetükért és feltett szándékuk, hogy a gyermekeik is élvezhessék a Pilis örömeit. Minden résztvevő település számára nagy lehetőséget jelent az összefogás, hiszen ugyanabban a környezetben élünk, hasonlóak a lehetőségeink és a kihívásaink.

Az aktív turizmus is fellendülhet, hiszen a meglévő erdei kerékpár (Pilis Bike) és lovagló utak (Pilis Ride) is szélesebb körben ismertebbé válhatnak. A natúrpark által az önkormányzat jobban helyzetbe tudja hozni a vállalkozásokat. A fejlesztések is könnyebbé válnak, hiszen egy-egy projektre a területen található települések akár együtt ia pályázhatnának.

Kosztkáné Rokolya Bernadett elmondta, hogy közel egy éve döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a natúrpark kezdeményezéshez. Véleménye szerint jól döntöttek, hiszen a helyi értékeiket, természeti kincseiket át tudják adni, meg tudják mutatni a fiatalabb generáció képviselőinek is. A polgármester asszony hozzátette, hogy a napokban átadott piliscsévi művelődési ház is szerepet vállalhat a kezdeményezésben, hiszen a megújult és kibővített intézmény a natúrparkos és további közösségi rendezvényeknek méltó helyszíne lehet.

A Pilisi Sziklák Natúrpark ünnepélyes megalakulását 2019. szeptember 25-én, szerdán 11 órakor tartják a kesztölci művelődési házban. A rendezvényen részt vesz Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója is.

(Cikkben szereplő képek: Virágzó Kesztölc Egyesület)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!