Egészségházat avattak Kemencén

–Kemencén is tapasztalható, hogy egy szuverén, saját lábára támaszkodó és önálló gondolkodású ország sokkal inkább szolgálja a kistelepülések polgárait – jelentette ki dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a 166 millió forintos kormányzati támogatásból épült kemencei egészségház avatási ünnepségén.

–Kemencén is tapasztalható, hogy egy szuverén, saját lábára támaszkodó és önálló gondolkodású ország sokkal inkább szolgálja a kistelepülések polgárait – jelentette ki dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a 166 millió forintos kormányzati támogatásból épült kemencei egészségház avatási ünnepségén.

A ceremónia kezdetén Pongrácz János László polgármester köszöntötte a lakosokat és a meghívott vendégeket, köztük Marton Zsolt váci megyéspüspököt, dr. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát, miniszter-helyettesét, Szabó Istvánt, a Pest megyei közgyűlés elnökét, dr. György Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárát és Harrach Pétert, a térség korábbi országgyűlési képviselőjét.

Dr. Rétvári Bence ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormánynak az elmúlt években az volt az egyik fontos célkitűzése, hogy fejlesztési források bevonásával újabb és újabb egészségügyi intézményeket újítsanak fel. Ráadásul ezekkel a projektekkel az egészségügyben dolgozók helyzetén is javíthatnak.

Ismertette, hogy 2011 óta 9,3 milliárd forint fizetéstámogatásban részesítették a pályakezdő orvosokat. A politikus megjegyezte: a magyar orvosképzés színvonalát jelzi, hogy a külföldi egyetemisták is egyre nagyobb számban folytatják hazánkban tanulmányaikat, az itt megszerzett tudást pedig a saját országukban visszatérve kamatoztathatják.

Dr. Rétvári Bence szerint a várható élettartamot elsősorban genetikai adottságaink és életmódunk befolyásolja, de jelentős szerepet játszik a megfelelő egészségügyi ellátás is. Ennek is köszönhető, hogy 2010 óta Magyarországon a lakosság várható élettartama 74,7 évről 76 évre emelkedett.

Kiemelte, hogy kormányzati támogatással 66,6 millió forintból energetikailag korszerűsítették az általános iskola, az óvoda, a polgármesteri hivatal és az idősek otthonának épületeit. A külterületi utak felújítására, valamint nagy értékű eszközök beszerzésére 84,5 millió forintot kapott a település, vis maior pályázaton 45,6 millió forintot ítéltek meg számukra, míg szociális célú tűzifa-támogatás jogán másfél millió forintot nyert Kemence. Utolsó gondolatként gratulált az egészségházhoz.

A helyi általános iskolások rövid műsora után Szabó István járult a mikrofon mögé. A Pest megyei közgyűlés elnöke kijelentette, hogy egy közösség csak akkor gyarapodik és erősödik, ha befektet a jövőbe, a kemencei önkormányzat pedig el is végezte ezt a feladatát.
 Elmondta, hogy Pest megye 80 milliárd forintnyi kormányzati támogatást nyert, melyből számtalan, közösséget erősítő projektet valósítottak meg.
 Dr. György László hangsúlyozta, hogy a kormány számára gazdaság- és nemzetstratégiai kérdés a vidék élhetőbbé tétele és a vidéken élők életszínvonalának növelése. Büszkén emelte ki, hogy az év első felében a magyar gazdaság produkálta a legnagyobb növekedést az Európai Uniós tagállamok közül és véleménye szerint az elkövetkező években is az EU-s átlagot meghaladó értékekkel számolhatunk.

Megjegyezte, hogy a vidéken élők a magyar életminőség szempontjából is fontosak, tudásuk révén pedig biztosítják azt is, hogy „Magyarország a jég hátán is megéljen.”

A kemencei hagyományőrzők produkciója után Marton Zsolt váci megyéspüspök felszentelte az épületet, amelyet dr. György László, Harrach Péter, Marton Zsolt, dr. Rétvári Bence, Pongrácz János László és Szabó István szalagátvágással avatott fel.

Az ünnepség zárásaként a lakosok és a meghívott vendégek közösen tekintették meg az épületet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!