Hivatalosan is megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark

Ünnepélyes keretek között adták át a Pilisi Sziklák Natúrpark alapító oklevelét szeptember 25-én a kesztölci művelődési házban. Az okmányt dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyújtotta át Nyírő Andrásnak, a natúrpark munkaszervezeteként tevékenykedő Virágzó Kesztölc Egyesület elnökének.

Ünnepélyes keretek között adták át a Pilisi Sziklák Natúrpark alapító oklevelét szeptember 25-én a kesztölci művelődési házban. Az okmányt dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyújtotta át Nyírő Andrásnak, a natúrpark munkaszervezeteként tevékenykedő Virágzó Kesztölc Egyesület elnökének.

Mint arról portálunk is beszámolt, két Komárom-Esztergom megyei (Kesztölc és Piliscsév), valamint három Pest megyei (Piliscsaba, Pilisjászfalu és Pilisszántó) bízták meg a Virágzó Kesztölc Egyesületet a Pilisi Sziklák Natúrpark létrehozásával. A több évig tartó szervezés meghozta gyümölcsét, az i-re pedig szeptember 25-én került fel a pont.

A címátadó ünnepség kezdetén köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük dr. Rácz Andrást államtitkárt, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, az alapító települések vezetőit és az érdeklődőket. Dr. Rácz András a ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a natúrparkok az ország területének kilenc százalékára terjednek ki, továbbá hazánk mind a hét régiójában található natúrpark. Ismertette, hogy az országos hálózat négypilléres modellre épül, melynek elemei: a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés, szemléletformálás, tájidentitás erősítése; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus és rekreáció.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a natúrparki működési forma a térségi szereplők széles körének szoros együttműködésére épül, amelyben minden szervezet hozzájárul a fejlesztési koncepcióban elfogadott közös irányok megvalósulásához. Rácz András hangsúlyozta: a táji és természeti környezetünk identitásképző erő, amire vigyáznunk kell, de önmagában az állami erőfeszítés nem elég, ezért számítunk a helyben élők segítsége.

Nyírő András, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnöke jelentette be, hogy a Pilisi Sziklák Natúrpark Magyarországon tizenötödikként kapta meg a névhasználathoz való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet. A rendezvényen ő és dr. Szilvácsku Zsolt mutatták be azt az előkészítő tanulmányt, amely a Szent István Egyetem tájépítész szakos hallgatói készítettek el és a natúrpark létrejöttének elengedhetetlen feltétele volt. A tanulmány

Beszédet mondott Kesztölcön Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója is, aki az együttműködés és a partnerség fontosságát hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy önmagában a nemzeti park nem tudja megőrizni a természeti értékeket, ezért ebben a munkában számítanak a helyi önkormányzatok, oktatási intézmények, gazdálkodók és natúrparkok részvételére is.

Felszólalt továbbá Farkas András, Piliscsaba polgármestere, aki szerint a natúrpark megalapítása egy új időszak kezdetének számít. Székely Rita, a Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke méltatta a résztvevő településeket és reméli, hogy a lelkesedésük az idő előrehaladásával sem múlik el.

Végezetül Nyírő András köszönte meg a minisztérium és a nemzeti park segítségét, továbbá bízik benne, hogy a Natúrpark segíti majd a települések együttműködését és megvédik egymás értékeit. Az összejövetel állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

(Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!