“Alkalmas jelöltek megválasztásával, újabb sikeres öt év elé nézhetünk.”

Védjük meg a közös eredményeinket! címmel tartott előadást dr. Varga Judit Igazságügyi miniszter az MNM Esztergomi Vármúzeumának Lovagtermében. A közelgő önkormányzati választással kapcsolatban úgy fogalmazott: olyan jelölteket támogassunk, akik alkalmasak a feladatra és képesek együttműködni a kormányzattal.

Védjük meg a közös eredményeinket! címmel tartott előadást dr. Varga Judit Igazságügyi miniszter az MNM Esztergomi Vármúzeumának Lovagtermében. A közelgő önkormányzati választással kapcsolatban úgy fogalmazott: olyan jelölteket támogassunk, akik alkalmasak a feladatra és képesek együttműködni a kormányzattal.

Hatalmas érdeklődés övezte a lakossági fórumot, amelyen részt vett dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Romanek Etelka polgármester asszony, Bánhidy László alpolgármester, Hernádi Ádám, a város turizmusáért felelős miniszteri biztos és dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. A teremben szép számban jelen voltak a lakosok is, akik kiváncsian hallgatták miniszter asszony előadását.

Dr. Varga Judit elmondta, megtiszteltetés számára, hogy az országjáró körútja keretében Esztergomba is ellátogathatott. Megjegyezte, hogy az eredmények is bizonyítják, hogy eddig is alkalmas vezetői voltak a városnak és a jövőben is olyan személyeket kell megválasztaniuk a lakosoknak, akik a kormánnyal együttműködve tovább fejleszthetik a térséget.

Előadásában hangsúlyozta, hogy a kormány társadalmi és gazdaságpolitikájának lényege a munka becsülete és tisztelete, melyet Európában többen, köztük Judith Sargentini is bírál.

– 2010-ben a kormány a munka tiszteletére és nem a segélypolitikára épített, melynek köszönhetően a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékon áll, mely a negyedik legalacsonyabb érték az Európai Unióban – ismertette az eredményeket.

A családpolitika kapcsán elmondta, gyakran kritizálják Magyarországot azért, mert nem fogadja be a menekülteket. Dr. Varga Judit ilyenkor rendszerint elmondja, hogy mi a családokban hiszünk, melyet bizonyít az is, hogy a GDP 4,6 százalékát családtámogatásokra fordítják. Ez az érték ráadásul jelentősen meg is haladja a többi uniós ország által erre a célterületre fordított összegeket.

– 2015-ben soha nem látott mértékű illegális bevándorlási hullám érte el határainkat, Magyarország – akkor egyedüli Európai Uniós tagállamként – bátor döntést hozott, mely akkor és ma sem illeszkedik a fősodorba. Ugyanakkor bebizonyítottuk, hogy meg lehet védeni szárazföldön Európa határait – mondta.

A miniszter asszony szerint mindez elképesztő gyűlöletáradatot generált és ez a trend sajnos azóta is fenn áll. Furcsálja azt is, hogy amíg Magyarország évszázadok óta megvédi Európát és jogi rendszer kiépítésével igyekszik visszaszorítani a törvényellenes cselekedeket, addig folyamatosan támadnak minket.

– Különösen fájó, hogy azokat büntetik például a hetes cikkely címszó alatt, akik évszázadokon át küzdöttek a kontinens egységért. Gyakran hangoztatom, hogy a nemzeti hitvallásunk, az alaptörvényünk is rögzíti, hogy védtük és harcoltunk Európáért, tehetségünkkel és szorgalmunkkal pedig gyarapítottuk annak értékeit – fogalmazott, majd hozzátette: nincs még egy ilyen tagállam, mely ennyire büszke lenne erre a cselekedetre.

Az ellenzékkel kapcsolatban megjegyezte: nem rejtegetik azt, hogy hatalomra kerülésük esetén beengednék a bevándorlókat, lebontaták a kerítést, Brüsszelben pedig megpróbálják elgácsolni a kormány intézkedéseit. Brüsszelben tapasztalta azt is, hogy amikor nemzeti érdek forog kockán, akkor egyes nemzetek félre tudják tenni pártpolitikai nézeteltéréseiket és közösen dolgoznak országaikért. Ez azonban a magyar ellenzék oldaláról nem nyilvánul meg, ráadásul információkkal segítik a kormány külföldi kritikusait.

– Az ellenzék 2002 és 2010 között tönkretette az országot. Két és félszeresére nőtt az államadósság, folyamatosan nőtt a munkanélküliek száma és eladósították az államot, valamint a családokat – mondta, majd folytatta: ezért is fontos, hogy megvédjük a 2010 óta elért eredményeket.

– Mit is kívánhatnék Önöknek? Hajrá Hernádi Ádám, hajrá Esztergom! – zárta előadását.

Dr. Völner Pál felidézte, tudjuk, hogy mi van akkor, ha egy polgármester hadba vonul a kormányzat ellen. 2010 és 2014 között Esztergomban nem volt kompromisszumkészség és nyitottság arra, hogy együttműködve tovább fejlődhessen a város. Romanek Etelka megválasztásával új fejezet kezdődött és az elmúlt öt évben sikerült működőképessé tenni a várost. Bízik benne, hogy a jelenleg is zajló projektek a jövőben még nagyobb lendületet kapnak.

A beszédek után lakossági kérdésekre válaszolt Dr. Varga Judit. Elmondta, hogy gyakran felmerül a hazaárulás kérdése. Úgy gondolja, hogy ha valaki a hazája ellen dolgozik, az büntetésül elég komoly szégyenben részesül és az erkölcsi következményeit sem szabad figyelmen kívül hagyni. Hiszen minden magyar állampolgárnak az a kötelessége, hogy messze földön is a haza érdekeit védje.

– Ha egy politikus az Európai Unióban ki mer állni Magyarország mellett, akkor hamar a liberális média kereszttüzébe kerül, ezért ez a cselekedet igazi bátorságpróbát jelent – mondta.

Az érdeklődők Hernádi Ádámnak, a Fidesz-KDNP esztergomi polgármesterjelöltjének is intéztek kérdéseket. A régi bíróság épületével kapcsolatos felvetésre azt felelte, hogy meg kell vizsgálni a város emblematikus épületeit és funkciókkal kell ellátni azokat.

Az árvízvédelmi gáttal kacsolatban úgy fogalmazott: hamarosan minden háztartásba eljut a programja, melyben olvasható, hogy az egyik legfontosabb fejlesztési pontja a városnak az új védmű. Megjegyezte, hogy a napokban itt járt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki megerősítette, hogy a kormány nem hátrál ki ez a fontos projekt mögül. Egymilliárd forintból elkészülnek a közbeszerzési tervek, az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig egy magasabb értékű közbeszerzést fog kiírni és megvalósul a beruházás.

Dr. Völner Pál zárásként arra kérte a jelenlévőket, hogy október 13-án szavazzanak a Fidesz jelöltjeire Esztergomban, a kistelepüléseken és a megyei listás voksoláson egyaránt. Alkalmas személyek megválasztásával pedig ugyanilyen sikeres öt év elé nézhetünk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!