Felavatták a huszonhatosok emléktábláját Esztergomban

Felavatták a Kis-Duna sétányon található Mattyasovszky-bástyánál az esztergomi 26. császári és királyi gyalogezred tiszteletére állított emléktáblát. A beszédek után többek között Dr. Völner Pál, Hernádi Ádám és a megyei önkormányzat koszorúját is elhelyezték a tábla alatt.

Felavatták a Kis-Duna sétányon található Mattyasovszky-bástyánál az esztergomi 26. császári és királyi gyalogezred tiszteletére állított emléktáblát. A beszédek után többek között Dr. Völner Pál, Hernádi Ádám és a megyei önkormányzat koszorúját is elhelyezték a tábla alatt.

Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesületének (EBE) elnöke a szervezet és az önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket és a meghívott vendégeket, majd elmondta: a város életében ez a pillanat fontos mérföldkőnek számít, hiszen egy, a szüleinktől örökölt feladatot sikerült teljesítenünk.

Bánhidy László alpolgármester szerint az első világháborúnak mi vagyunk a legnagyobb vesztesei, hiszen azon túl, hogy több ezer honfitársunk halt meg a fronton, hazánk jelentős részét is elveszítettük. Elmondta, hogy az elmúlt években a város és az önkormányzat is sokat tett azért, hogy méltó módon emlékezhessünk a hősökre. A temetők rendbetételén kívül megépült a második világháborús emlékmű is, amelyet a közeljövőben avathatnak fel.

–Az emlékművek emlékeztetnek arra a korra, amikor még az emberek másként gondolkodtak. A világháború elvesztése után egy nyilvánvalóan életképtelen országot hoztak létre, gyakorlatilag le akartak törölni minket a térképről – fogalmazott Trianonnal kapcsolatban, majd hozzátette: néhány évtized alatt talpra álltunk, ez pedig megdöbbentette a környezetünket.

Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke Popovics György elnök úr nevében köszöntötte a jelenlévőket. Felidézte, hogy 1867-ben tették meg a gyalogezred hadkiegészítési körzetének Esztergomot, továbbá a 26-os laktanya volt az a hely, ahol a megye fiataljai férfivá értek. Az ezredet 1901-ben Győrbe költöztették, de nem szűnt meg a katonák és a város között a kapcsolat. Esztergom ezután továbbra is ezt az alakulatot tekintette házi ezredének.

–Az első világháború idején a lakosok számára a huszonhatosok harcai jelentették a frontélményeket, azonban a monarchiával együtt az ezred is felbomlott – mondta.

Steindl Balázs megjegyezte: valósággá vált mindaz, amelyre évtizedekig várni kellett. majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az emlékmű létrehozásához.

–A megyei önkormányzat kiemelt feladatának tekinti és sokat is dolgozik azon, hogy a megyében élők megismerhessék értékeinket, történelmi örökségünket és múltunkat, melyek megtartó erőként hatnak az itt élőkre. Ezek mind erősítik a megyéhez való ragaszkodásunkat. A mai nappal újabb emlékművel gazdagodott a városunk és a megyénk, mely örökre emlékeztet történelmünkre – fogalmazott.

Miklós Tamás történész ismertette, hogy amikor középiskolásként először hallott az ezredről, akkor mindössze egy tanulmány és néhány régi újságcikk taglalta a történetüket. Elmonda, hogy a régi bajtársak az 1930-as években elhatározták, hogy emlékművet állítanak, végül több tényező miatt meghiúsult ez az elképzelésük. Zárszóként úgy fogalmazott: nagyon fontos a helyi közösség történetének ismerete, hiszen múlt nélkül nincs jövő.


Horányi László Jászai Mari-díjas színművész szavalata után Koditek Pál és Bánhidy László leleplezte az emléktáblát. Az ünnepség zárásaként elhelyezték dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselőjének, valamint Hernádi Ádám, a város turizmusáért felelős miniszteri biztosának koszorúit a szobornál. Steindl Balázs, a megyei, Bánhidy László pedig a helyi önkormányzat nevében koszorúzott, majd további szervezetek képviselői helyezték el virágaikat a bástyánál.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!