Pályaorientációs napot tartottak a Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában

Pályaorientációs napot tartottak az esztergomi Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, melynek keretében átadták a partnercégek által felújított tantermeket is. A helyiségeket dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám miniszteri biztos is megtekintette.

Pályaorientációs napot tartottak az esztergomi Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, melynek keretében átadták a partnercégek által felújított tantermeket is. A helyiségeket dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám miniszteri biztos is megtekintette.

Az összejövetelen beszédet mondott Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) elnöke, aki hangsúlyozta: a magyar gazdaság rendkívüli léptekkel halad előre. Beszélt az Ipar 4.0-ról, majd bemutatta a három pilléren nyugvó Szakképzés 4.0 stratégiát, melyek a karrierlehetőség, a vonzó környezet és a naprakész oktatói tudás. Megjegyezte, hogy olyan életpályamodellt kell biztosítani a szakképzésben résztvevő diákoknak, melynek segítségével az elsajátított tudásukat kellő módon kamatoztathatják és megfelelő jövedelemmel rendelkező szakemberekké válhatnak.

–A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberével felmenő rendszerben a mostani szakgimnáziumok öt éves technikummá, míg a szakközépiskolák három éves szakiskolákká alakulnak. Továbbá változik az ösztöndíj rendszer is – mondta.

A KEMKIK elnöke kiemelte, hogy az infrastruktúrát is fejleszteni kell, jó minőségű, korszerűen felszerelt ágazati alapozó tanműhelyekre is szükség van, emellett a digitális tartalom mértékét is folyamatosan növelni kell.
A naprakész oktatói tudás kapcsán elmondta, az a cél, hogy a vállalati mérnököket is bevonják az oktatásba, amely a többi pillérrel együtt hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország Európa egyik legélhetőbb állama legyen.

Kovács Tamás iskolaigazgató köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a termek megszépítésében. Véleménye szerint minden nap a jövőt formálják, mert sosem tudhatják, hogy a diákok közül ki fog feltalálni valamit, vagy ki vesz részt egy új technológia megalkotásában, amely megváltoztatja az életünket.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy 2010 előtt számtalan nehézség hátráltatta a szakképzés életét. 2010-ben az új Orbán-kormány elhatározta, hogy a fiatalok számára új lehetőségeket biztosítva megújítják a szakképzést. Bár az ellenzék tiltakozott, manapság már látható, hogy a például a duális képzés révén magas szintű tudásra tehetnek szert a tanulók. Fontosnak tartja, hogy a diákok érdekében minél szorosabb kapcsolat jöjjön létre a gazdasági szereplők és az iskolák között.

Bánhidy László alpolgármester felidézte, hogy a múlt hibás gazdaságfejlesztési döntéseinek hatását még ma is érezhetjük. Örömét fejezte ki, hogy azóta az erőszakos cselekvéstől eltérően mennyire más szempontok szerint irányítják az ország és a város gazdaságát. Reméli, hogy a cégek a jövőben is részt vesznek a szakképzés fejlesztésében.

A beszédek után térségi cégek bemutatkozó videóit tekinthették meg a jelenlévők, majd Kovács Tamás vezetésével a meghívott vendégek végig járták a felújított tantermeket. Elmondta, hogy a Magyar Suzuki Zrt., majd a TE Connectivity, a Kirchhoff, a MegaWatt és a Baumit is büszkélkedhet egy-egy tanteremmel, és további két vállalatot is említett, mely támogatni szeretné az intézményt. A tanteremlátogatások során az intézményvezető háláját fejezte ki a partnercégeknek és megköszönte a figyelemre méltó támogatásukat.

A rendezvény napján az épület alsó szintjén több környékbeli vállalkozás standokkal várta az érdeklődőket, ahol a diákok minden kérdésükre választ kaphattak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!