Felavatták az esztergomi Kapcsolatok Házát

Átadták az esztergomi Széchenyi téren található Kapcsolatok Házát, mellyel egy olyan közösségi teret hoztak létre, amely otthont jelenthet a közösség számára. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg.

Átadták az esztergomi Széchenyi téren található Kapcsolatok Házát, mellyel egy olyan közösségi teret hoztak létre, amely otthont jelenthet a közösség számára. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg.

Az ünnepség nyitányaként Méri Mátyás elszavalta Karinthy Frigyes: Előszó című versét, majd köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük Romanek Etelka polgármester asszonyt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Hernádi Ádámot, a város turizmusáért felelős miniszteri biztost és dr. Szerencsés Lászlót, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

A rendezvényen elhangzott, hogy 2016-ban merült fel az intézmények létrehozásának gondolata: a város vezetése ugyanis azt tapasztalta, hogy a civil szervezetek és a közösségi kezdeményezések helyhiánnyal küszködtek. Az önkormányzat elképzeléseit az első perctől kezdve támogatta a megyei önkormányzat, a Zöld város kialakítása elnevezésű TOP-os pályázaton keresztül pedig meg is valósították a terveket.

Az ismertető után Petróczi Gábor és Maronka Csilla színművészek, majd a Musical Académia JP Esztergom rövid zenés műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően Romanek Etelka polgármester asszony mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy ez az épületegyüttes számtalan csoportnak és közösségnek válhat otthonává.

Dr. Völner Pál, felidézte, hogy 2010-14 között a békétlenség egyik fellegváraként emlegették a várost. Azóta viszont az elnyert támogatásoknak köszönhetően számtalan beruházás megvalósult, melyekre egyaránt büszkék lehetünk. Véleménye szerint ennek a projektnek a mellékes hozadéka, hogy megújult a város épített örökségének egy darabja, mely a Széchenyi tér fontos épülete lehet.

Hernádi Ádám örömét fejezte ki a felújítással kapcsolatban, majd megjegyezte, hogy a jövőben sok, rossz állapotban lévő épületnek meg kell újulnia, hiszen ezek a projektek nem csak a turizmus, hanem a városkép és a lakosság komfortérzetének szempontjából is fontosak.

-Esztergomnak a tradíciókat és a hagyományokat szem előtt tartva nyitnia kell a modernitás felé, emellett funkciót is kell adnunk a közösségi épületeknek – mondta.

Popovics György kijelentette, hogy az új közösségi tér mindannyiuk álma volt és reméli, hogy értékes hely lesz mindenki számára. Felidézte az elmúlt öv évet, mely véleménye szerint a megyei és a városi önkormányzat egymásra találásáról szól. A közös munka pedig közelebb hozta egymáshoz a feleket és bár voltak nehézségek, kőkeményen dolgozva elérték céljaikat.

A beszédek után a Kéméndi Bokréta Együttes bemutatója következett, majd szalagátvágással felavatták az épületegyüttest.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!