Megnyílt a Vízeum, a Duna Múzeum új állandó kiállítása

Felavatták az esztergomi Duna Múzeum új, a Vízeum nevet viselő állandó kiállítását. A tárlaton kereken 559 napot dolgoztak, a látottak alapján pedig bátran kijelenthetjük: megérte a befektetett munka. Az interaktív kiállítást október 11-től tekinthetik meg az érdeklődők.

Felavatták az esztergomi Duna Múzeum új, a Vízeum nevet viselő állandó kiállítását. A tárlaton kereken 559 napot dolgoztak, a látottak alapján pedig bátran kijelenthetjük: megérte a befektetett munka. Az interaktív kiállítást október 11-től tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ünnepségen köszöntötték dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkárt, Fekete Pétert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturáért felelős államtitkárát, Hernádi Ádámot, a Fidesz-KDNP esztergomi polgármesterjelöltjét és Láng Istvánt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott főigazgatóját.

Dr. Hoffmann Imre szerint nagy kihívás a világban, hogy mindenkinek elérhető legyen az édesvíz, ezáltal generációk sorsa múlhat azon, hogy hogyan bánunk a vízkészlettel. A múzeum kapcsán elmondta: az egyik legfontosabb feladata a fiatalok elérése és megszólítása, hiszen így tudják őket bevonni a környezetvédelmi és a vízügyi kérdésekbe.

– Az Országos Vízügyi Hivatal 1973-ban alapította a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumot, közkeletű nevén a Duna Múzeumot. Első állandó kiállítását 1980-tól láthatták a látogatók, amely 2001-ben újult meg – mondta, majd hozzátette: a Vízeum úgy mutatja be a víz és az ember kapcsolatát, mint még soha.

Fekete Péter megjegyezte: a kulturális államtitkár zsebeiben kincsek lapulnak, majd elővett egy, a Meteorológiai Múzeumból származó párolgásmérőt, amelynél szerinte sokkal érdekesebb tárgyakat láthatunk a Duna Múzeumban. Kitért arra is, hogy hazánk víznagyhatalom, tavaink, folyóink olyan gazdaggá tesznek minket, amelyet mi természetesnek élünk meg.

– Kötelességünk tudatosítani ennek az értékét is, hogy ne csak akkor értsük meg a víz értékét, amikor a klímaváltozás hatására már késő lesz – fogalmazott. Véleménye szerint a múzeum egyedülálló a maga nemében, hiszen ilyen mélységben egyik intézmény sem foglalkozik a víz fontosságával és a vízügy történetével.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kiállítás a legfrissebb kutatási eredmények alapján, közérthetően mutatja be a víz és a vízgazdálkodás világát. A több iskolai korcsoportot megszólító múzeumpedagógiai módszertannal átadott tudás átadását a legmodernebb digitális technológia segíti.

Dr. Völner Pál köszöntőjében arról beszélt, hogy a közlekedés legősibb, hatékony módja is a vízhez köthető. Elmondta, hogy Hernádi Ádám, a város turizmusáért felelős miniszteri biztos fejlesztési tervében a Dunakanyar fővárosaként jelölte meg Esztergomot, amely azt jelzi, hogy a folyó a mindennapi életünk része.

A szalagátvágást követően Szalkai az intézmény igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik szakmai tanácsaikkal, ötleteikkel hozzájárultak a tárlat kialakításához. Méltatta többek között az esztergomi Gridstudio csapatát, melynek tagjai rendkívül látványos animációkat készítettek és hálás a Duna Múzeum csapatának, hiszen a megfeszített időszakban is helyt álltak.

Az átadást követően mindenki szabadon bejárhatta a helyiségeket. Az új állandó kiállításon felújított állapotban láthatjuk a közkedvelt „vízgépet”, de megismerhetünk több vízhez köthető tevékenységet, továbbá folyószabályozással hajózással és klímaváltozással kapcsolatos érdekességeket is olvashatunk. A gyermekek körében bizonyára népszerű lesz majd az a terem, ahol játékos formában mutatják be a víz halmazállapotait.

A tárgyi gyűjtemény is változatos: a nehézbúvárok sisakján túl vizafogó horgokat, szódásüvegeket, sőt még hajómaketteket is láthatunk a Duna Múzeumban.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!