László

Hídlap

Fa Nándor személyében elismert és sikeres vitorlás járt az esztergomi könyvtárban

Valódi hajóskapitányhoz méltóan ragadta magához a mikrofont Fa Nándor, aki október 18-án vendégeskedett az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban. Az óceánt többször is átszelő vitorlás részletekbe menően idézte fel a kalandjait, a közönség pedig az elhangzottak alapján maguk is részesei lehettek az élményeknek.

Hirdetések

Fa Nándor olyan sportot űz, amelyről a többség még csak nem is hallott. Vajmi Keveset tudunk a vitorlázásról és még kevesebben művelik, a tengeri vitorlázás, illetve annak is a szingli fajtája pedig tényleg csak a legmegszállottabbaknak jut eszébe. Eltökéltség, precizitás, fegyelem, figyelem, kitartás, egyfajta megszállottság, emberfeletti erőfeszítés is egyaránt kellett ahhoz, hogy Fa Nándor úgy teljesítsen, melynek köszönhetően ma a nemzetközi élvonalba tartozik.

A könyvtári beszélgetések ezen alkalma egy őszinte vallomásnak is megfelelt. A vitorlás ugyanis részletesen bemutatta a küzdelmekkel teli útjait, mely a hajó tervezéstől, az építésen és a próba utakon át a versenyekig tartott. A sikertelen, kudarcos, eredménytelen éveket és a mindent elsöprő teljesítményeket is egyaránt felidézte, majd technológiai titkokat is elárult a közönségnek:

-A vitorláshajók csak kívülről vitorlások, belülről műholdak, és számítógépek által vezérelt csodák – mondta Fa Nándor.

Emiatt a versenyző sem egyszerű hajós, aki papír térkép segítségével szeli a habokat. Hiszen robottá kell válnia, aki kizár minden érzelmet, fájdalmat, ha kell, akkor megküzd a tengeri viharokkal, fagyasztva szárított ételeken él. Emellett előfordul, hogy ruhában babzsákon kell aludnia és a legfontosabb: a mindenre elszánt versenyző semmi esetben sem adja fel.

-Tudták, hogy a tengeri viharban akkor lehet eredményesen és jól kormányozni a hajót, ha teljes sebességgel száguldunk? Ha nem lassítunk? Minél inkább lassul a hajó, a háborgó tenger annál jobban dobálja, hányja-veti habjain. „Hajtani kell!” Ez a túlélés záloga – fogalmazott.

Fa Nándor hálás a sorsnak, hogy abban a korban él, amelyben hihetetlen technológiai robbanás következett be. Büszke rá, hogy bár nem Z generáció tagja, mégis megtanulta, és használja a legfejlettebb GPS rendszereket, műholdas, komputeres navigációt. Bár a vitorlák és a hajó irányítását, a csörlőket, a köteleket a mai napig manuálisan, emberi erővel kell kezelnie a versenyen, mindezt a fedélzeti tizenöt számítógép útmutatása, irányítása alapján teszi. Elmondása szerint a mai kor hajósának sokkal nagyobb tudásra, mert a fejlődés miatt kellőképpen kell ismernie új kommunikációs és navigációs eszközök használatát.

Fa Nándor az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet. Hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke. De titulusai hidegen hagyják, rajongva, csillogó tekintettel, le nem törő lelkesedéssel mesélt az óceánon átélt élményeiről, a vitorláshajózás szépségeiről. Ő az az ember, aki a helyén van, azt csinálja, amit szeret, azt szereti, amit csinál. Boldog!

(Forrás: Kuglerné Szuroviák Szilvia)
(Fotó: Nyári Andrea)

Hirdetések

  • Sportparkot hoznak létre Dorogon

    Úgynevezett „C” típusú sportparkot hoznak létre a dorogi Otthon téren, melyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben tájékoztatta az önkormányzatot. A városvezetés közösségi oldalán az olvasható, hogy a fejlesztés minimum 90 négyzetméter alapterületen, legalább nyolc eszközzel valósulhat meg.

    Hídlap
  • Hetvenhárom éves ittas sofőrt kaptak el

    Szinte már heti szinten előfordul, hogy ittas sofőröket kapnak el a térségünkben szolgálatot teljesítő rendőrök. A police.hu tájékoztatása szerint most egy 73 éves alkoholos befolyásoltság alatt álló vezetőt szűrtek ki a forgalomból. Az esztergomi járőrök augusztus 7-én, péntek délután igazoltatták a városban a sofőrt.

    Hídlap