László

Hídlap

Kecsegéket telepítettek a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) háromezer kecsegét telepített a Dunába Almásfüzitő, Dunaalmás, Esztergom, Komárom és Lábatlan térségében. Lábatlanon az általános iskolások engedhették a folyamba a halakat, part menti biológiaóra keretében.

Hirdetések

A kecsege Magyarország egyik őshonos hala, mely nagyon sokáig csak csökkenő állományban volt jelen a hazai vizekben. Miután az összes Duna menti horgász szövetség telepíti a fajt és a folyam az utóbbi években sokat tisztult, a kecsege újból nagyobb számban jelent meg legnagyobb folyónkban.

A horgász szövetségek célja, hogy a kecsege állománya gyarapodásnak induljon, ezért ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni. A horgászok beszámolói szerint a hal egyre gyakrabban fordul elő, jól érzi magát a folyóban.

Minden megyei szövetség a területén az elvihető fajok közé emelheti a kecsegét, ha állományuk kellőképpen megerősödött, azonban ekkor is méretkorlátozással határozzák meg, hány centiméteres hosszúságtól számít zsákmánynak.

A KEMHESZ a mostani telepítéssel hat mázsa, egynyaras halat telepített. Az akció költsége megközelítette az 1,5 millió forintot. Az összeg felét a MOHOSZ-tól pályázaton nyerte a szövetség. A lábatlani Arany János általános iskola diákjai a helyszínen biológia óra keretén belül ismerkedhettek meg e különös formájú hallal és részt vehettek a növendékek szabadon engedésében.

(Forrás és fotó: KEMHESZ)

Hirdetések

  • Sportparkot hoznak létre Dorogon

    Úgynevezett „C” típusú sportparkot hoznak létre a dorogi Otthon téren, melyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben tájékoztatta az önkormányzatot. A városvezetés közösségi oldalán az olvasható, hogy a fejlesztés minimum 90 négyzetméter alapterületen, legalább nyolc eszközzel valósulhat meg.

    Hídlap
  • Hetvenhárom éves ittas sofőrt kaptak el

    Szinte már heti szinten előfordul, hogy ittas sofőröket kapnak el a térségünkben szolgálatot teljesítő rendőrök. A police.hu tájékoztatása szerint most egy 73 éves alkoholos befolyásoltság alatt álló vezetőt szűrtek ki a forgalomból. Az esztergomi járőrök augusztus 7-én, péntek délután igazoltatták a városban a sofőrt.

    Hídlap