Vendel

Hídlap

Kecsegéket telepítettek a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) háromezer kecsegét telepített a Dunába Almásfüzitő, Dunaalmás, Esztergom, Komárom és Lábatlan térségében. Lábatlanon az általános iskolások engedhették a folyamba a halakat, part menti biológiaóra keretében.

Hirdetések

A kecsege Magyarország egyik őshonos hala, mely nagyon sokáig csak csökkenő állományban volt jelen a hazai vizekben. Miután az összes Duna menti horgász szövetség telepíti a fajt és a folyam az utóbbi években sokat tisztult, a kecsege újból nagyobb számban jelent meg legnagyobb folyónkban.

A horgász szövetségek célja, hogy a kecsege állománya gyarapodásnak induljon, ezért ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni. A horgászok beszámolói szerint a hal egyre gyakrabban fordul elő, jól érzi magát a folyóban.

Minden megyei szövetség a területén az elvihető fajok közé emelheti a kecsegét, ha állományuk kellőképpen megerősödött, azonban ekkor is méretkorlátozással határozzák meg, hány centiméteres hosszúságtól számít zsákmánynak.

A KEMHESZ a mostani telepítéssel hat mázsa, egynyaras halat telepített. Az akció költsége megközelítette az 1,5 millió forintot. Az összeg felét a MOHOSZ-tól pályázaton nyerte a szövetség. A lábatlani Arany János általános iskola diákjai a helyszínen biológia óra keretén belül ismerkedhettek meg e különös formájú hallal és részt vehettek a növendékek szabadon engedésében.

(Forrás és fotó: KEMHESZ)

Hirdetések
  • Koronavírus miatt rendkívüli szünetet rendeltek el a Babits iskolában

    „Tájékoztatom a szülőket, hogy iskolánkban az Operatív Törzs 2020. október 21-22. napjára rendkívüli szünetet rendelt el, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében” – közölte Fazekas Bernadett intézményvezető az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola honlapján.

    Hídlap
  • Kozmetikusoknak tartott továbbképzést a kamara

    Negyvenen jelentkeztek arra a kozmetikus szakmai fórumra, melynek a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tatabányai székháza adott otthont – írja a KEMKIK. A járványügyi előírásokra maximálisan odafigyelve tartották meg az előadást. A meghirdetett program célját Pallos Jánosné, a kézműipari tagozat 2. résztagozati elnöke foglalta össze.

    Hídlap