Blanka, Bianka

Hídlap

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is ellenzi a kőtornyok építését

Igazi hóborttá vált a kőtornyok építése, melyekkel a Dunánál és a hegyvidéki területeken is egyaránt találkozhatunk. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága azonban nem éppen díjazza az efféle cselekedetet, mi több, arra kérik a kirándulókat, hogy a természetben a lehető legkisebb nyomot hagyják maguk után.

Hirdetések

Ahogy az lenni szokott, ami egyszer a világ valamelyik pontján népszerűvé lesz és netán az internet segítségével villámgyorsan terjedni kezd, az előbb vagy utóbb Magyarországon is honossá válik. Így van ez a kőtornyok építésével is, amely egyes helyeken, mint például a Himalája magashegyi terepein is vallási funkciót tölthet be. Ki tudja, hogy a közösségi média térnyeresének köszönhető, de szűkebb régiónkban is egyre több helyszínen bukkanhatunk hasonló építményekre.

A minap a Duna dömösi szakaszán sétáltunk, amikor a hajókikötő közelében több, kisebb-nagyobb toronyra figyeltünk fel. Furcsállottuk is, hogy az egyik partszakaszon valakik azzal ütötték el idejüket, hogy az egyensúlyt megtalálva próbálták egymásra helyezni a kavicsokat. Bár tény, hogy a fotókon jól mutat, netán egy-egy szelfie több száz lájkot is kap, abba kevesen gondolnak bele, hogy ezzel a szokással akarva-akaratlanul is károkat tehetünk a környezetünkben.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága néhány héttel ezelőtt közleményt adott ki, melyben próbálnak mindenkit lebeszélni erről a hóbortról, mi több egyenesen tiltják a kőtornyok építését. Szerintük ugyanis ezáltal jelentős mértékben beavatkozunk a természet életébe és hatással lehetünk az élőlényekre is. Ezzel kapcsolatban megkerestük a “mi” nemzeti parkunkat és a Pilisi Parkerdő Zrt.-t.

Elsőként a DINPI válaszolt: Kálmán Gergely kommunikációs referens elmondta, hogy a Balaton-felvidéki kollégáik állásfoglalása megfelel a valóságnak. A hegyvidéki patakokban emelt kőtornyok valóban rossz hatással vannak a vízi élőlényekre. Úgy gondolják, hogy a kövek kimozdítása és a patakból való kiemelése tönkreteszi a parányi állatok búvóhelyeit, ezért mindenkit arra kérnek, hogy tartózkodjanak az efféle cselekedettől.

“Lehet hogy csak néhány kőről van szó, de a patak azon szakaszán csak ez a pár kő biztosít búvóhelyet. A balesetveszély is helytálló.” – olvasható a levélben.

Egyébként nem csak hazánkban szeretnék felvenni a kesztyűt a toronyépítőkkel szemben. A spanyolországi Kanári-szigeteken például Ne hagyj nyomot! (spanyolul Pasa Sin Huella) hashteggel internetes kampányt is indítottak. Az akció lényege, hogy megpróbálják lerombolni az építményeket, illetve megakadályozni az újabb kőemeletek építését.

Hirdetések