Vendel

Hídlap

Esztergomban is bemutatták a magyar turizmus egyik legjelentősebb informatikai fejlesztését

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében az esztergomi Szent Adalbert Központban mutatták be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK). Hernádi Ádám polgármester köszöntőjében a magyar turizmus legjelentősebb informatikai fejlesztésének nevezte az új rendszert.

Hirdetések

Hatalmas érdeklődés mutatkozott a turisztikai fejlesztést bemutató konferencián, melyen Hernádi Ádám köszöntötte a vendéglátással és idegenforgalommal foglalkozó esztergomiakat. Elmondta, hogy az új rendszer lehetővé teszi azt, hogy valós időben lehessen látni a szálláshelyek forgalmi és statisztikai adatait. Bár eddig is volt adatrögzítés, nem egységes szoftvert használtak a különböző helyeken. Nem mellesleg az NTAK arra is lehetőséget biztosít, hogy a turisztikai marketinget és a fejlesztéseket megfelelő módon koordinálják.

-A turizmus digitalizációja elengedhetetlen az ágazat versenyképességének növelése érdekében – mondta. A polgármester leszögezte, hogy nem monitorozzák az állapolgárokat, hiszen kizárólag statisztikai adatgyűjtés folyik majd, a személyes adatokat nem tárolják.

Hernádi Ádám végezetül a városi turisztikai fejlesztésekről beszélt a jelenlévőknek. Felvázolta, hogy a következő öt évben azon dolgoznak majd, hogy megvalósítsák a komplex belváros rehabilitációs programját, melynek keretében megújítanák a Szent István Strandfürdőt, a Fürdőszállót, tovább több, emblematikus épületet is rendbe tennének. Emellett a tömegközlekedést is utakat is javítanák, létrehoznának parkolási centrumot és kerékpárutakat is építenének. A Duna-parton egy plázs szerű fürdőhelyet alakítanának ki, illetve megújulhat a Strázsa-hegyi kilátó és elkezdik a múzeumok felújítását.

A köszöntője után több előadást hallgathatott végig a közönség. Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója többek között arról beszélt, hogy milyen szerepet tölthet be a digitalizáció a turizmusban.

Ismertette, hogy a kormányzat célja a versenyképesség növelése, ezért igyekeznek konkrét fejlesztéseket megvalósítani. Az NTAK célja pedig a statisztikai adatgyűjtés és a szállásadók adminisztrációs terheinek csökkentése.

Szó esett arról is, hogy ügyfélkapu azonosítóval lehet regisztrálni az új rendszerbe, illetve elhangzott az is, hogy a szoftver többek között nemzetiség, irányítószám, születési évvel kapcsolatos információkat továbbít. Az MTÜ mellett a KSH, vagyis a Központi Statisztikai Hivatal, a NAV és az önkormányzatok férnek majd hozzá az elküldött adatokhoz.

Szabó Áron megjegyezte, az a cél, hogy 2021-től már kizárólag digitálisan úton továbbítsák a szállásadók az információkat a szervek felé.

Az előadó végezetül a határidőkről beszélt. A szállodák július 1-től, a panziók pedig október 1-től szolgáltatják az adatokat az új rendszerben. December elsején nyílik meg a regisztráció a kempingek, közösségi szálláshelyek, üdülőházak, falusi szálláshelyek és egyéb magánszállások számára. 2020. január 1-től pedig már az utóbbiba tartozók üzemeltetőinek is kell adatot szolgáltatniuk.

Az érdeklődők további információkat olvashatnak az info.ntak.hu weboldalon.

Hirdetések

  • Letartóztatásban maradhat a tokodi gyilkos

    Januárig hosszabbíthatják meg a letartóztatását annak a tokodi nőnek, aki 2020. április 19-én előzetes szóváltást követően ittas állapotban késsel leszúrta a férjét. Az áldozat a helyszínen belehalt a sérülésébe.

    Hídlap
  • Dzsudzsák és társai legyőzték a Dorogot

    A Merkantil Bank Liga 12. fordulójában 3:0-ás vereséget szenvedett a Dorogi FC a Debreceni VSC otthonában. A Loki harmincadik születésnapját ünneplő csapatkapitánya, Bódi Ádám kétszer is beköszönt, végül Pintér Ádám is gólt szerzett.

    Hídlap