László

Hídlap

Gyérítik a kormoránokat a Duna menti horgászvizeken a megyei horgászok

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége a Duna menti horgászvizeken megkezdte a kormoránok gyérítését, mivel a tél közeledtével a csapatostól megjelenő madarak rendkívül nagy kárt okoznak a halállomány elfogyasztásával és megsebesítésével.

Hirdetések

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, erre az idényre 200 kormorán kilövését tervezik. A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása, azonban ez nem könnyű, mert a madár nagyon hamar kiismeri az ember szokásait.

A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, úgymond testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Egy madár naponta másfél-két kiló halat elfogyaszt, de ennél sokkal többet megsebez kampós, éles csőrével.

Ha többen vannak, csapatban vadásznak. Képesek arra, hogy a halakat egy-egy öbölbe tereljék és kiegyék őket a vízből. A hosszú, hengeres testű fajokat kedveli, a süllő, a márna, a kecsege, a csuka és a harcsa a kedvence, kimondottan a kisebb, növendék állatokat zsákmányolja, csak friss húst eszik.

Mivel rövid távú vonuló, télen a magyarországi állomány nagyjából a duplájára növekszik. Ilyenkor az iszapba bújt, elvermelt halakat eszi, óriási pusztítást okozva. Előszeretettel fogyasztja a védett fajok közül a aelymes durbincsot, a magyar bucót, és a német bucót is. Ezeket a fajokat nem lehet pótolni, mert nincsenek tenyésztésben, hiányuk ökológiai katasztrófához vezethet.

A KEMHESZ megállapodást kötött a szomszédos horgász szövetségekkel, így közös akciókkal próbálják még hatékonyabbá tenni a gyérítést. A szervezet sok környékbeli, a halgazdálkodási vízterület mentén működő vadásztársasággal szerződést kötött a Duna halállományának védelme érdekében.

(Forrás: KEMHESZ)
(Fotók: Sinkó Lajos – Győri Fotóklub)

Hirdetések

  • Tűzoltók hozták le a Zebegénynél megsérült túrázót

    Kirándulás közben megsérült turista lementéséhez kérték a katasztrófavédelem segítségét csütörtökön délután Zebegény feletti hegyekben – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kirándulót a terepviszonyok miatt csak gyalogosan lehetett megközelíteni.

    Hídlap
  • Zöldfelületet fejlesztettek Párkányban

    Párkány városa a SLOVNAFT, a. s. és az Ekopolis Alapítvány által meghirdetett Zöld oázisok program 14. évfolyama keretén belül valósította meg a „Zöldet a központba, életet a városba” elnevezésű pályázatát – olvasható a felvidéki város honlapján.

    Hídlap