Heteken belül felavathatják a dorogi Reimann Miniverzumot

Néhány hét múlva megnyithatja kapuit a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum, ami egyedülálló módon mutatja majd be a Dorogi-szénmedence történelmét. A kiviteleskor némi hiba csúszott a gépezetbe, ugyanis a homlokzatra nem a megszokott bányász szimbólum került fel, de hamar sikerült orvosolni a hibát.

Néhány hét múlva megnyithatja kapuit a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum, ami egyedülálló módon mutatja majd be a Dorogi-szénmedence történelmét. A kiviteleskor némi hiba csúszott a gépezetbe, ugyanis a homlokzatra nem a megszokott bányász szimbólum került fel, de hamar sikerült orvosolni a hibát.

Az önkormányzat korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakítására. (A projekt teljes költsége nettó 415,5 millió forint + Áfa.)

 Az egykori altáró bejárata mellé tervezett turisztikai látványosság kivitelezéséi munkálatai 2019 elején kezdődtek el. Ezt követően szépen lassan kinőtt a földből az épület szerkezete, mely júliusban érte el a legmagasabb pontját. Akkor a hagyományokhoz híven virágkoszorút helyeztek el a tetején, az ünnepi pillanatnak pedig Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is részese volt.
Mint minden beruházásnál, úgy a dorogi projektnél is nem várt nehézségek hátráltatták a munkát. Idén júniusban ugyanis módosítania kellett a 2018 novemberében megkött vállalkozói szerződést az önkormányzatnak és az Extreme-Park Környezetépítő Kft. Az építőipari fellendülés következtében hosszabb ideig tart beszerezni az építőanyagokat, ezért kitolták az egyes részhatáridőket, de a végdátum továbbra is szeptember 2-a maradt.


Szeptember 9-én már hosszabb indoklással módosították az okiratot, miszerint:

  • A teljesítési véghatáridő a szerződéskötéstől számított 343. nap (az eredeti 300. helyett).
  • Kapacitáshiány miatt a végleges energiaellátás kiépítési munkákat a megadott határidőig a vállalkozón kívül álló okok miatt nem tudják elvégezni.
  • Az ideiglenes térelhatároláshoz készült cölöpsor a főút nagy forgalmának betudhatóan elmozdult, melyet módosított részletrajz alapján kellett javítani.

Hagyományokhoz híven a Miniverzumot a Bányásznapon avatták volna fel, majd október 12-én tervezték átvágni a szalagot, végül elhalasztották az ünnepség időpontját. Az intézmény Facebook oldala eközben azt írta, hogy várhatóan decemberben tartják a megnyitót.


A munkások gőzerővel dolgoznak, talán ennek tudható be az-az apróságnak számító, de a helyi bányászok szemében igenis nagynak mondható hiba, amelyre a közösségi oldalon hívták fel a figyelmet. Az Esztergomi út felőli oldalon felkerült az épületre a bányászkalapács jelkép, igaz, nem a megszokott formában. Néhány nappal ezelőtt leszedték a feliratot és a szimbólumot is, majd egy teljesen újat helyeztek fel. Várhatóan a közeljövőben már nem adódnak újabb problémák. Egyesek látványberuházásként említik a Miniverzumot, mások viszont már éjt nappalá térve várják az avatási ünnepséget.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!