Tűzoltók és mentőcsoportok gyakorlatoztak Sárisápon

A nemzeti minősítő rendszer keretében újraminősítő gyakorlatot tartott a napokban a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a sárisápi kaolinbányához vezető úton. Szituáció szerint két autó csapódott össze, az egységeknek pedig több sérültön kellett segíteniük.

A nemzeti minősítő rendszer keretében újraminősítő gyakorlatot tartott a napokban a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a sárisápi kaolinbányához vezető úton. Szituáció szerint két autó csapódott össze, az egységeknek pedig több sérültön kellett segíteniük.

A gyakorlaton részt vett a Gerecse Járási Mentőcsoport, az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, hozzájuk csatlakoztak továbbá közösségi szolgálatos diákok, egy gátőr, valamint a Máltai Szeretetszolgálat is. A sárisápi, a nyergesújfalui, a tokodi önkéntes tűzoltókon kívül az Esztergomi járás egyes településeinek mentőcsoportjai is kivették a részüket a feladatokból.

A feltételezés szerint egy iskolásokat szállító kisbusz robbant le Sárisáp külterületén, a mögötte haladó személygépkocsi pedig segítségnyújtás érdekében megállt. Igen ám, de egy érkező másik gépjármű belecsapódott az autóba. Többen megsérültek, állapotukról pedig vajmi keveset tudtak az egységek.

Egy nemzeti minősítő gyakorlat számos látványos elemből tevődik össze. Reggel a résztvevő állomány felsorakozott, ideiglenes műveleti bázist állítottak fel, majd rövid eligazítást tartottak, ezt követően megkezdték az első napi feladatok végrehajtását. Az újraminősítő gyakorlat során a résztvevők árvízi védekezési feladatokat láttak el, műszaki mentést végeztek, átemelő szivattyú segítségével vizet távolítottak el, valamint könnyű – és súlyos sérülteket láttak el.

A gyakorlat végén mindegyik mentőcsoport visszatért a műveleti bázisra. Ott Komlós Tamás címzetes tűzoltó őrnagy a gyakorlat vezetőjeként és – Sikrai Attila tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő szakmai szempontjainak figyelembe vételével – Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes megyei igazgató a minősítő bizottság elnökeként értékelte a gyakorlatot. A mentőcsoportok a nemzeti minősítést adó rendszerbeállító gyakorlaton megfelelt minősítést szereztek, így növelve a megye lakosságának élet- és vagyonbiztonságát.

A katasztrófavédelem szerint a közös gyakorlat azért fontos, hogy a hivatásos és önkéntes tűzoltó, valamint polgári védelmi erőknek lehetőséget adjanak felkészülni a valós helyzetekre. Másrészt az ismeretségek növelésére, a hatékony együttműködés kialakítására, a képességek és a készségek fejlesztésére is egyaránt alkalmasak ezek az összejövetelek.

(Fotók: Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!