Kihirdették a Magyar Falu Program újabb pályázatainak eredményeit

278 település falu- és tanyagondnoki hálózatát támogatják új gépjárművek, kisbuszok beszerzésével a Magyar Falu Program keretében - jelentette be a napokban Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A nyertesek között találjuk a kóspallagi és a verőcei önkormányzatot is: előbbi mintegy 14,87, utóbbi pedig 14,47 millió forintot kapott.

278 település falu- és tanyagondnoki hálózatát támogatják új gépjárművek, kisbuszok beszerzésével a Magyar Falu Program keretében – jelentette be a napokban Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A nyertesek között találjuk a kóspallagi és a verőcei önkormányzatot is: előbbi mintegy 14,87, utóbbi pedig 14,47 millió forintot kapott.

A közelmúltban a Magyar Falu Program több pályázatának eredményeit is közzétette a Miniszterelnökség. Az 5000-nél kevesebb lakosú települések polgármesteri hivatalok felújítására is pályázhattak. Térségünkből a nagymarosi mintegy 50, a süttői 8,1, míg a verőcei önkormányzat mintegy 35 millió forint támogatást nyert. A pályázati kiírás szerint ezeket az összegeket külső és belső felújításra, átépítésre, bővítésre és korszerűsítésre lehet felhasználni.

A Magyar Falu Program keretében “Egyházi közösség tulajdonában lévő temetők fejlesztése” című felhívás keretében az egyházközségek temetők akadálymentesítésére, ravatalozó építésére, bővítésére, vagy akár a temetkezési helyek közvetlen környezetének megújítására is pályázhattak. Az Esztergomi járásból Don Bosco Szalézi Társasága (Bajót) és a Nagybörzsönyi Római Katolikus Egyházközség egyaránt mintegy 5 millió forintban, míg a kesztölci Római Szent Kelemen Plébánia 3,3 millió forintban részesült.

A kormány az Óvoda udvar című alprogram (melyben az elnyert összegeket játszóudvar-, udvar- és eszközfejlesztésére fordíthatják a nyertesek) 649 darab pályázatot támogat. Az Esztergomi járásból Dömös (4,972), Kesztölc (4,994), Piliscsév (5), Pilismarót (4,98), Úny önkormányzata pedig 4,99 millió forintot kapott. A Szobi járásból Bernecebaráti (4,974), Ipolydamásd (4,99), Kemence (4,735), Kismaros (4,99), Kóspallag (4,99), Nagymaros (4,99), Szokolya (4,99), Vámosmikola önkormányzata számára pedig szintén 4,99 millió forintnyi támogatást ítéltek meg.

Kihirdették továbbá a temető fejlesztési pályázat eredményeit is, melyben nem egyházközösségek, hanem önkormányzatok nyújthatták be támogatási igényüket. Leányvár 16,58, Tokod 5, Perőcsény pedig 4,99 millió forintot kapott.

A jó hírekből azonban nem tudunk kifogyni. Dr. Rétvári Bence, a Dunakanyar országgyűlési képviselője közösségi oldalán jelentette be, hogy a Kormány 100 millió forintos támogatást ítélt meg Szokolyának, így az óvodaépítés újabb szakasza biztosított. Emellett Nagybörzsönyben és Zebegényben 30 millió forintos kormányzati támogatásból belterületi utak és járdák újulhatnak meg, Kismaros pedig 14,8 millió forintból új közterület fenntartó gép vásárolhat.

(Forrás: kormany.hu)
(Borítókép: Magyar Falu Program)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!