Blanka, Bianka

Hídlap

Visszaélt a bankkártya adatokkal az esztergomi lakos, pénzbüntetést kaphat érte

Pénzbüntetést kaphat az az esztergomi lakos, aki visszaélt az általa megvásárolt laptopon tárolt bankkártya adatokkal, a vádlott ugyanis kihasználta azt, hogy a sértett nem törölt le mindent az elektronikus eszközről. Az áldozatnak szerencséje volt, időben észrevette a jogosulatlan kártyahasználatot, így nem keletkezett kára.

Hirdetések

A tényállás szerint a vádlott március 16-án Budapesten vásárolt meg egy használt laptopot. Az előző tulajdonosa azonban vétett az aranyszabály ellen és nem törölte le róla az elmentett jelszavakat és saját, valamint élettársa bankkártyájának adatait. A vádlott erre hamar rájött és másnap, immár Esztergomban beregisztrált egy külföldi cég oldalára, melynek díját a megtalált adatokkal egyenlítette ki.

Az elkövető március 21-én az online felületen megrendelt egy több mint ötezer forint értékű okosórát. A kiegészítőt azonban nem a sértett, hanem az áldozat élettársának bannkártyájával fizette ki. A laptop korábbi tulajdonosa fel is figyelt a gyanús ügyletre, majd visszaélzést jelzett a két fizetési felületet kezelő szerv felé. Így a tranzakciót törölték, nem vonták le az összeget a kártyáról és az elkövető is hoppon maradt.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő, büntetlen vádlottat büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetésre ítélje.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó)
(Borítókép: bankmonitor.hu)

Hirdetések