Több ezer tonna hulladékot gyűjtött össze a MÁV a vasútvonalak környezetéből

2018 októberétől idén szeptemberig több mint 2255 tonnányi hulladékot vitetett el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről – olvasható a vasúttársaság közleményében. Megkerestük a társaságot, hogy megtudjuk: mi a helyzet a térségünket átszelő vasútvonalak mentén.

2018 októberétől idén szeptemberig több mint 2255 tonnányi hulladékot vitetett el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről – olvasható a vasúttársaság közleményében. Megkerestük a társaságot, hogy megtudjuk: mi a helyzet a térségünket átszelő vasútvonalak mentén.

A MÁV honlapján megjelent közlemény szerint az egész országot érinti a szemétprobléma: a nyílt pályák mellett gyakran bukkannak illegális hulladéklerakókra. Az egyes gócpontoknál a kommunális szemét mellett, építési törmelék, zöldhulladék és használt műszaki cikkek is egyaránt megtalálhatók. (Ehhez csak annyi, hogy Dorogon a vasútvonal felújítása után évekig hevert két kidobott televízió a Mária utcai vasúti átjáró mellett, amit máig nemértünk, hogy miért oda kellett kidobni.)

A cikk kapcsán e-mailben kerestük meg a vasúttársaságot, hogy megtudjuk: mi a helyzet a térségünkben. Elmondták, hogy az idei évben nem kellett nagyobb mennyiségű szemetet elszállítaniuk almásfüzítői, de a nagy forgalmat lebonyolító esztergomi és szobi vonalak mellől sem. Csupán az elszórt hulladékot, mint például a sörösdobozokat, üres pet-palackokat gyűjtötték össze a pálya- és zöldterület karbantartási munkák során. Továbbá jelenleg nem tudnak arról, hogy a három vonal mellett lenne-e kisebb-nagyobb illegális hulladéklerakó.

Azt is megtudtuk, hogy többször bukkantak már azbeszt tartalmú palára is (mivel a veszélyesnek tituált anyagok elszállítása akár milliós összeget is elérheti, ezért sokan a természetbe kidobva szabadulnak meg tőlük.), valamint a használt gumiabroncs is gyakori.

Szerintük az illegális hulladékelhagyás nem csak esztétikai probléma, de környezetvédelemi, közegészségügyi és közbiztonsági aggályokat is felvet, a kupacok felszámolása pedig jelentős anyagi teherrel jár. A helyzet megoldása érdekében egyeztetnek az érintett önkormányzatokkal és ahol szükséges, ott a polgárőrökkel is konzultálnak.

Továbbá a MÁV környezetvédelmi szervezete a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ) közreműködve – a döntéshozókkal és más érintettekkel egyetértésben – munkacsoportot hozott létre. A vezetésükkel megalakult szakértői testület az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készít elő, és az érintetett szervezetekkel közös, szélesebb körű egyeztetéseket kezdeményez. Továbbá az sem utolsó dolog, hogy a vasúttársaság az országos TeSzedd akcióban is rendszeresen részt vesz.

Úgy vélik, hogy mindezek ellenére látványos eredményt csak tudatosabb lakóközösségek közreműködésével és szigorúbb jogi szabályozással, valamint annak konzekvens végrehajtásával tudnak elérni.

(Forrás és fotók: MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!