Felavatták a dorogi Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot

Beteljesült álom. Talán így lehetne jellemezni a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot, melyet december 1-én, advent első vasárnapján avattak fel Dorogon. Az interaktív kiállítást és a maketteket dr. Tittmann János polgármester, valamint Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is megtekintette.

Beteljesült álom. Talán így lehetne jellemezni a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot, melyet december 1-én, advent első vasárnapján avattak fel Dorogon. Az interaktív kiállítást és a maketteket dr. Tittmann János polgármester, valamint Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is megtekintette.

– A miniverzum origója lesz a Dorog környéki turizmusnak – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Popovics György, aki szerint nem csak a város, hanem az egész megye magáénak érezheti az új intézményt. A múzeum felöleli a Dorogi-szénmedence bányászatának több mint két évszázados históriáját és előtérbe helyezi azokat a hagyományokat, melyek mind a mai napig összekötik a Dorog környéki településeket.

Az ünnepségen nyitányaként közreműködött a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekara is, majd az avatóbeszédek következtek. A megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében egy olyan projektet támogattak 250 millió forinttal, mely ötvözi a hagyományokat, a bányász kultúrát és az innovációt.

Felidézte azt is, hogy 2010-ben, amikor a megyei közgyűlés elnöke lett, csak akkor találkozott igazából a bányászatot övező kulturális értékekkel. Azóta viszont ezen a területen folyamatosan bővíti az ismereteit és nagyon tiszteli azokat a személyeket, akik ápolják és éltetik ezt a fajta örökséget.

– Amikor Steindl Balázs a közgyűlés alelnöke lett, akkor azt mondtam neki, hogy az elsőként meg kell tanulnia a Bányászhimnuszt. Hiszen ezt ebben a megyében tudni kell! – emlékezett vissza.

Popovics György továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a megye ipara roppantul erős, de a turizmus területén még van mit javítani és a következő öt évben ezt a feladatot tűzték ki célul.

Dr. Tittmann János polgármester nagyszerűnek nevezte a 2019-es esztendőt, hiszen több fejlesztést és beruházást valósíthattak meg (kitért többek között a Borbála lakótelepi játszótérre, az Otthon téri futókörre, az Erőmű utca felújítására és a most átadott miniverzumra is). Elhangzott, hogy a közösségi térként funkcionáló épület még nem teljes, a jelenleg még üres tereket is funkciókkal szeretnék majd megtölteni.

Az ünnepségek a köszönetnyilvánítás szempontjából is fontosnak számítanak, ezért dr. Tittmann János méltatta azokat, akik a tervezés, a kivitelezés és a marketing területén segédkeztek, köztük Besey László statikus is ajándékban részesült. A mérnök sem érkezett ám üres kézzel, hiszen egy igazi kincset nyújtott át dr. Tittmann Jánosnak.

A polgármester rögtön a közönség felé fordította a Lencsehegyi 2. bányaüzem beruházási alapokmányát, amely valósággal lenyűgözte a jelenlévőket. Popovics György továbbá egy igen sokrétű dorogi könyvgyűjteményt kapott.

A ceremónia végeztével a jelenlévők megtekintették a megyei önkormányzat támogatásával épített miniverzumot és a benne található makettvilágot.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!