Csaba

Hídlap

A bazilika helyett ezúttal a könyvtárban furulyázott Vonka Viktor

Vonka Viktor utcazenész volt az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozat idei évadának utolsó vendége. Sinkó Gyula moderátorral többek között arról beszéltek, hogy több mint hatvan nyelven tudja már megköszönni, ha pénzt dobnak a hangszertokjába.

Hirdetések

Kovátsné Várady Eszter intézményvezető bevezetőjében elmondta, hogy Vonka Viktor nyolc évvel ezelőtt nemes gesztust vitt véghez. Nagyobbik fia születése után tizenöt perccel már be is iratta gyermekét a könyvtárba, így sokáig ő volt az intézmény legfiatalabb tagja.

A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy az utcazenész százhuszonöt különböző népet tud megör-vendeztetni saját muzsikájával, de akkor sem esik kétségbe, ha rockot kérnek tőle. Ha valaki járt már az esztergomi bazilikánál, biztosan látta őt: a szakrális épület bal oldalán látható egy kedves figura, korhű, középkori jelmezben, általában furulyával a kezében – ő Viktor, aki immár tizenhat éve foglalkozik utcazenéléssel. Eredeti végzettségei szerint könyvelő, statisztikus, közgazdász, művelődésszervező, felnőttképzési szakember, újságíró. Csak azt nem tanulta, amiből él, zeneisko-lába sosem nem járt.

A muzsikus eredeti családneve Kertész, házasságkötésekor feleségével együtt felvették Willy Wonka, a Charlie és a csokigyár című film főhősének nevét.

Középiskolás korában barátjával, Lampel Viktorral megalapította a Lampel-Kertész triót és az Egy Húron Pendülünk nevű zenekart. Műsoraikat az Esztergom TV és a Rádió Esztergom számá-ra készítették rendszeresen, vállalhatatlanul idétlen dalokat találtak ki, a közönség nagy derültsé-gére példaképpen be is mutatta a Siránkozó blues című szerzeményét.

Később csatlakozott a Club Era nevű folk’n’roll nevű csapathoz, amellyel beutazták fél Európát. Ez a zenekar hozta meg életében a fordulópontot. Először együtt utcazenéltek Bakai Mártonnal (aki szintén volt már a Köztünk élnek sorozat vendége) a Bazilika királykapuja előtt, kicsivel később már önállóan zenélt. Zenei elődjének Péczeli Editet tartja, aki barokk ruhában kilenc esztendeig fuvolázott a Bazilikánál.

Több mint ezer dalból álló műsorát 125 különböző nép művei színesítik. Több mint hatvan nyelven tudja megköszönni, ha pénzt dobnak a hangszertokba a saját zenéjükre ismerő, hálás külföldiek. Többnyire két, néha pedig három furulyával játszik egyszerre. Nála a szezon februártól november közepéig tart.

Sinkó Gyula kérdésére, miszerint mely híres emberek dobtak számára pénzt, megtudhattuk, hogy közülük elsőként Földes László, Hobó értékelte teljesítményét, Dr. Völner Pál mindig megköszönti őt, és prof. dr. Prokopp Mária is rendszeresen megtiszteli játékát.

Viktor igazi hangszergyűjtő, ennek megfelelően egy egész bőröndnyi hangszerrel érkezett a könyvtárba is. A jelenlévő vendégeket megkérte, hogy válasszanak ki egy népet, s ő eljátssza a rájuk jellemző muzsikát. Sőt, azon az adott nyelven meg is köszöni, az esetleges adományt. Sok dalt meghallgathatott így a jókedvű közönség, és a beszélgetés végén még filmdalokat is lehetett kérni.

A rendezvény oldott hangulatú, vidám volt. Megtudtuk, hogy Viktor rendszeresen szerepel török tévécsatornákon is, de sok ország forgatócsoportja felvette már őt a Bazilika árnyékában.

(Forrás: Hámosné Szőke Anna)
(Fotó: Nyári Andrea)

Hirdetések
  • Fejbe lőttek egy erdészt Nagybörzsönyben

    Július 3-án este vadászbaleset történt a Szobi járásban található Nagybörzsönyben. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

    Hídlap
  • Családi napon avatták fel a máriahalmi teret

    A július 4-én családi nap keretében avatták fel a park melletti teret, melyet a Belügyminisztérium pályázatán elnyert 12 millió forint támogatásból, illetve önkormányzati forrásból újítottak fel. Dr. Völner Pál örömtelinek nevezte, hogy a helyi közösség kitartása révén egy ilyen fontos fejlesztéssel gyarapodhat.

    Hídlap