Jeromos

Hídlap

Síkosságmentesítéssel kapcsolatban tájékoztatják az esztergomi lakosokat

A téliesre fordult időjárási viszonyok miatt a Zöld-Út Kft. megkezdte a síkosságmentesítést, azonban a lakosságra is várnak feladatok – olvasható az esztergom.hu-n. A közleményben arra kérik a városban élőket, hogy az ingatlanjaik előtt húzódó járdaszakaszt tisztítsák meg a hótól és a jégtől.

Hirdetések

A Zöld-Út három sószóró gépjárművel végzi a város útjainak síkosságmentesítését. Elsőbbséget élveznek az ilyenkor nehezebben járható hegyi utak, illetve a fő közlekedési útszakaszok. Hétfőn reggel pedig már kézi erővel is végezték a hóeltakarítást, a hidak, buszmegállók és önkormányzati járdákat folyamatosan tisztították.

Schottner Norbert jegyző arra is felhívja a figyelmet, hogy Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztaság fenntartásáról, parkok és fák védelméről, valamint az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 24/2014. (XII.03.) önkormányzati rendelet 8. paragrafusa szerint az ingatlan tulajdonosoknak is vannak kötelezettségeik.
A lakosoknak ugyanis gondoskodniuk kell az ingatlanjaikkal határos járdához tartozó vízelvezető tisztántartásáról, illetve szükség esetén meg kell tisztítani a hótól és a jégtől is.

Amennyiben ónos eső esik, vagy szimplán a napközben megolvadt hó miatt síkossá válik a házunk előtti járdaszakasz, azt kizárólag közegészségügyileg veszélytelen anyaggal (kőpor, hamu, fűrészpor, homok) szabad leszórnia, a tüzelés után visszamaradt darabos anyagot tilos felhasználni.

Amennyivel sóval végzik a síkosságmentesítést, a só és hordozóanyag aránya legfeljebb 1:5 lehet, ugyanakkor tilos használni a díszburkolaton, egyéb járdaszakaszokon pedig lehetőleg kerülni kell a használatát.

A szórakozó-, vendéglátó-, árusító helyek, üzletek előtti, körüli járdaszakaszt, közterületi részt a tulajdonosnak, üzemeltetőnek a nyitva tartás ideje alatt kell tisztán tartania. Nyitás előtt, illetve zárás után pedig el kell takarítani a havat, a síkosságot pedig meg kell szüntetni.

A rendelet azt is taglalja, hogy hol lehet felhalmozni a járdáról letolt havat. A nyolc méternél szélesebb közutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb közút esetén a járda két szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogosok számára megfelelő terület maradjon szabadon.

A gyalogos, valamint a közúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében hórakást tilos elhelyezni útkereszteződésben, úttorkolatban (a legelső hórakást az úttorkolattól számított nyolc méteren túl lehet csak elhelyezni), kijelölt gyalogos-átkelőhely, továbbá kapubejárók előtt, tömegközlekedési jármű megállójában, az úttest és a járda közé; közszolgáltatási felszerelési tárgyra (vízelzáró, víznyelő, közvilágítási lámpaoszlop köré), valamint tűzcsapok köré.

Továbbiakban a fent megnevezett rendelet 11. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy aki:

 • ingatlana előtti járdaszakasz tisztán tartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről jogszabály szerint nem gondoskodik,
 • a közterületi útfenntartó vagy síkosságmentesítő anyagot szétszórja, a közérdekű síkosságmentesítést zavarja,
 • az üzemeltetésében lévő szórakozó-, vendéglátó-, árusító helyek, üzletek előtti, körüli járdaszakasznak, közterületi résznek a nyitva tartás ideje alatt és zárás után feltakarításáról, télen a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről nem gondoskodik megfelelően, illetve szükség esetén megfelelő szemetesedény, hamutartó kihelyezéséréről és annak rendszeres ürítéséről nem gondoskodik,
 • a hólerakás, hóeltakarítás szabályaira vonatkozó 8. § (2) – (6) bekezdéseiben foglalt előírásokat megsérti,

az a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg. Vele szemben természetes személy esetén százezer forintig terjedő, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetőjével szemben kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

 

(Forrás és fotó: esztergom.hu)

Hirdetések

 • Online koncertet adnak az esztergomi zeneiskola tanárai

  A járványhelyzet miatt nem rendeznek nyilvános hangversenyeket az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskolában, de a tanárok úgy érzik, hogy a Zene Világnapjának megünneplése – melyet október 1-én tartanak – ebben a helyzetben is kedves kötelességük és szívügyük.

  Hídlap
 • Modell- és gyártásevolúció a Magyar Suzukinál

  A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven év kihagyás után, 1992-ben hozta vissza hazánkba a személyautógyártást. Közel három évtized alatt több mint 3,5 millió autó gördült már le az esztergomi gyártósorról.

  Hídlap