Máté, Mirella

Hídlap

Háromoldalú megállapodást kötöttek a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztése érdekében

A napokban együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, illetve az azzal kapcsolatos feladatok összehangolása érdekében.

Hirdetések

Az együttműködés célja, hogy megteremtsék az ember és a természet összhangját, bővítsék a környezeti nevelési lehetőségeket, az ökoturisztikai szolgáltatásokat, illetve megőrizzék a természeti értékeket. A DINPI és a Parkerdő feltett szándéka, hogy a további fejlesztések érdekében minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található tizenhat település önkormányzatával.

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek, melyeket azért hoztak létre, hogy megőrizzék az adott terület biológiai sokféleségét. Így tudják ugyanis biztosítani a fajok, ökoszisztémák és tájak védelmét, de elősegíthetik a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődését is, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogathatnak.

Az 1981-ben létrejött, huszonhétezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét. A Parkerdő és a DINPI eddig is több százmillió forintot fordított a rezervátum területén olyan aktív természetvédelmi munkákra, mint például a vizes élőhelyek létrehozása, inváziós (nem őshonos) fafajok visszaszorítása, erdők és gyepek természetességének növelése, barlangok védelme vagy erdei iskolák fejlesztése. A Parkerdő és a DINPI évek óta együttműködik a bioszféra-rezervátum biológiai sokféleségének, fajainak, élőhelyeinek megőrzésében is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. nevében Reinitz Gábor vezérigazgató, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója, valamint Pergel István, Pilismarót polgármestere ratifikálta a háromoldalú megállapodást. Céljaik teljesítése érdekében a felek konkrét vállalásokat is tettek.

A Parkerdő egyebek mellett azt vállalta, hogy létrehozza az Év Fája Tanösvényt, szakmai segítséget nyújt a pilismaróti zöld területek növeléséhez, a Miklós-deák-völgyben lévő „Halastó” pihenőhelyet a falu közönségének – a gyalogos forgalom számára – oktatási, nevelési és turisztikai célból rendelkezésre bocsátja. A DINPI odútelepet létesít, ahol oktatási célból madárvédelmi bemutatókat tart, valamint szakmai támogatást nyújt a különböző rendezvények lebonyolításához, a tanösvény működtetéséhez. Pilismarót önkormányzata pedig többek között oktatási, nevelési és szabadidős programokat szervez a Miklós-deák-völgyi „Halastóhoz” és felajánlja a rendelkezésére álló, erdősítésre alkalmas több hektárnyi földterületet egy későbbi, közösen benyújtandó erdősítési pályázatra.

A megállapodás aláírása előtt szakmai fórumot tartottak, melyen részt vett többek között Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Magyar MAB (Man and Biosphere – Ember és Bioszféra) Nemzeti Bizottság elnöke, Reinitz Gábor és Füri András is. A fórumon elhangzott: a DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található tizenhat település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében, és hogy ezeknél az együttműködéseknél nagyon fontos a lakosság és a gazdálkodók bevonása is.

(Forrás és fotó: Pilisi Parkerdő)

Hirdetések

  • Ezúttal Lábatlanon fogtak el egy körözött személyt

    Szeptember 19-én, szombaton este Lábatlanon ellenőrizték a nyergesújfalui rendőrök egy társaság tagjait – írja a police.hu. Az igazoltatás közben kiderült, hogy a csoport egyik tagja ellen a Salgótarjáni Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki.

    Hídlap
  • Buszra és vonatra várakozva is viselni kell a maszkot

    A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel. Szeptember 21-től kezdve az állomások és megállóhelyek helyiségeiben is hordani kell majd a maszkot.

    Hídlap