Móric

Hídlap

5,5 milliárddal támogatják év végén a kistelepüléseket a Magyar Falu Programban

5,5 milliárd forintnyi támogatást nyújt év végén a kormány a kistelepüléseknek a Magyar Falu Program keretében – írja a kormany.hu. Az összeg egy részét a szolgálati lakások építésére, a fennmaradó részt pedig a korábban tartaléklistára került pályázatok finanszírozására fordítják.

Hirdetések

A Magyar Falu Program idei utolsó pályázati felhívásának köszönhetően szolgálati lakásokba költözhetnek a falun tevékenykedő közfeladatot ellátó szakemberek. A kormány a „Szolgálati lakás” című alprogramban összesen nyolcvankilenc kistelepülést támogatnak, mintegy 1,75 milliárd forint összegben. A listán térségünk egyedüli településeként Máriahalom neve olvasható. A község önkormányzata 13,75 millió forintot nyert szolgálati lakás kialakítására.

Év eleje óta hazánk több települése is nyert kisebb-nagyobb összeget a Magyar Falu Programban. Azonban voltak olyan önkormányzati pályázatok, melyek akkor a forráskeret kimerülése miatt tartaléklistára kerültek. Most a tartalékkeret terhére további 3,79 milliárd forint összeget osztanak szét, így a korábban meghirdetett alprogramokban háromszáz hat darab pályázatot támogat a kormány.

Dr. Rétvári Bence, a Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Szobi járásban található Letkés 15 millió forint támogatásban részesült, melyet a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére használhatnak fel.

Az Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására című alprogramban Márianosztra (Szobi járás) 11,3 millió forintot nyert, az Esztergomi járásban található Tokod 14,9, míg Tokodaltáró számára 7,54 millió forintot ítéltek meg.

Az ipolydamásdi önkormányzat mintegy 14 millió forintot kapott falu- és tanyagondnoki szolgálatra, míg Bajóton 7,635 millió forintnyi kormányzati forrásból újíthatnak fel önkormányzati tulajdonú utat.

A kormány kiemelt támogatásának köszönhetően a Magyar Falu Program több mint 57,5 milliárd forintnyi összeget osztottak szét a kistelepülések között. A támogatások kifizetése 100 százalékos előlegként folyamatosan történik a Támogatói Okiratok kibocsátását követő 5 napon belül. Minden nyertes pályázó kistelepülés még decemberben megkapja a megítélt támogatást.

(Forrás: kormany.hu/Miniszterelnökség)

Hirdetések
  • Külföldön fogták el a rablót, hat év fegyházra ítélték

    Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján a bíróság jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit aki a több, mint hat évvel ezelőtti rablás elkövetését követően külföldre szökött a hatóságok elől, és akit európai elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyságban fogtak el.

    Hídlap
  • Vadonatúj kerékpárokat kaptak a polgárőrök

    Negyvennégy darab, az esztergomi Neuzer Kft.-től megrendelt kerékpárt adtak át a polgárőrök számára szeptember 21-én, az Esztergomi Bazilikánál. Az összejövetelen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke elmondta, egyre fontosabb szerepet kap a kerékpáros polgárőri szolgálat.

    Hídlap