Vencel

Hídlap

Ötvenezer forintos helyszíni bírságot is kaphatnak a dobogókői driftelők

A szabálysértési törvényben foglaltaknak megfelelően 5-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki azokra a sofőrökre, akiket “driftelésen kapnak a járőrök” – tudtuk meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Ennek értelmében egy mókának induló dobogókői csúszkálás is sokba kerülhet a sofőröknek.

Hirdetések

Gyakori jelenség, hogy amint leesik néhány centiméter hó, tömegek lepik el a Komárom-Esztergom és Pest megyék határán fekvő Dobogókőt. Napközben jellemzően fényképezni és nézelődni mennek fel az emberek, este viszont jellemzően nem a természetben gyönyörködnek, hanem számot adnak vezetési tudásukból.

Korábban egy-egy estén akár harminc-negyven bátor sofőr is “megjárta” a hegyet. Az idézőjel azért állja meg a helyét, mivel a sofőrök azzal a szándékkal mennek fel, hogy csússzanak egy jót a hegytetőn. Szemtanúi voltunk annak tavaly, hogy egy Audival közlekedő, ránézésre 18-23 év körüli fiatal kézifékkel próbálta bevenni az egyik kanyart, majd belecsúszott az út menti árokba. Ezután pedig lefotózta a kocsit, majd rémülten telefonálgatni kezdett.

A közelmúltban talán az efféle találkozók visszaszorítása érdekében szerelhettek fel kapukat a parkoló két végére, de információink szerint a dobogókői driftelés nem ment ki a divatból. A jelenséggel kapcsolatban megkerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot is: Szabóné Berki Bianka rendőr főhadnagy, sajtószóvivő elmondta, hogy a rendőrök egész évben, visszatérően ellenőrzik a területet.

Viszont télen (talán a már fent említett okokból) amikor az időjárási és útviszonyok is inkolttá teszik, gyakrabban jelennek meg rendőrök Dobogókőn. Bár statisztikát nem vezetnek arról, hogy hány esetben kapnak el driftelőket a megyében, minden esetre biztos, hogy olykor elkapnak egy-egy sofőrt.

Apropó bírság. A KRESZ arról is rendelkezik, hogy az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően kell közlekednünk és tekintettel kell lennünk arra is, hogy nem veszélyeztethetünk személy- és balesetbiztonságot. Tehát ha driftelünk, akkor mindegy, hogy van-e ott más jármű, vagy egy üres havas utcán csúszkálunk, de akkor is szabályt sértünk. Az intézkedő rendőr tettenéréskor akár ötvenezer forintnyi helyszíni bírsággal is sújthatja a szabálytalankódokat, de ismételt csúszkálás esetén már 70 ezer forintos büntetést is kaphat az illető.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy megéri-e csúszkálni?

(Borítókép: vezess.hu)

Hirdetések

  • Gázolás történt az esztergomi vasútvonalon

    A Budapest–Esztergom vonalon jelentősen meghosszabbodik a vonatok menetideje, mivel a Piliscsabáról Angyalföldre tartó S72-es jelzésű, 2111-es számú vonat Solymár és Pilisvörösvár között, Szélhegy megállóhely közelében elgázolt egy embert – közölte a MÁVINFORM.

    Hídlap
  • Élő kisállatokat dobtak kukába Dorogon

    Ketrecestül dobtak a szemétbe nyolc darab kis degut Dorogon – számolt be a szomorú esetről az nlc.hu és a blikk.hu az Együtt A Kisállatokért Alapítvány információi bejegyzése alapján. Az egyik ketrecben három vemhes nőstény és egy hím, a másikban pedig két vemhes nőstény és két hím állat volt.

    Hídlap