Móric

Hídlap

Bősze Ádám zenei antikvárius járt az esztergomi könyvtárban

A napokban Bősze Ádámot látta vendégül az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárm akit a közönség főleg a Virtuózok című televíziós tehetségkutatóból, illetve a Bartók Rádió Muzsikáló reggel című műsorából ismerhet. A meghívott vendéggel Bánhidy Vajk moderátor beszélgetett.

Hirdetések

Elhangzott, hogy Bősze Ádám családja budapesti származású, de ők Balatonaligán laktak, édesapja az akkori Badacsonyi Állami Gazdaság főmérnökeként dolgozott. Az otthoni legendárium szerint édesapja hozta be a Traubisodát Magyarországra. A család azonban hirtelen elvesztette a faluban kialakult tekintélyét, hiszen az apuka meghalt. Bősze Ádám még csak tíz éves volt ekkor.

Édesanyja -aki rajongásig szerette édesapját- egészen más személyiséggel rendelkezett. A rokonság egyre gyakrabban hangoztatta nekik, hogy költözzenek fel Budapestre, így végül a fővárosban élő anyai nagymamánál találtak új otthonra.

Ádám, saját bevallása szerint, nagyon gyorsan elindult a züllés útján. Volt, hogy az akkori „Felszab” téri aluljáróban aludt, a kábítószeren kívül gyakorlatilag mindent kipróbált tinédzserként. Az apai nagyszülei furcsállották viselkedését, hiszen az egyik oldalon zöld, a másikon piros hajjal, fülében biztosítótűvel megjelent náluk a szokásos vasárnapi ebéden.

-Ennek a gyereknek férfiminta kell, a legjobb lesz, ha egyházi gimnáziumba kerül – döntötte el a család.

1982-ben a veni sancte napját a naptárban fekete kereszttel jelölte meg. Előbb a Balatont kellett elhagynia, aztán a budapesti barátainak is búcsút intett, hiszen az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban kezdte meg tanulmányait. Bár eleinte idegenkedett a várostól és az iskolától, végül megszerette mindkettőt, később még a ferences rendbe is jelentkezett és nyolc évet élt szerzetesként.

Ebből az időszakból egyet novíciusként (próbaidős szerzetes) Esztergomban. Kemény próbaidőszak volt olyan megpróbáltatásokkal, amelyek elgondolkodtatták: valóban így akar élni? Egy éven át nem is mehetett haza, szülei is csak kétszer látogathatták meg.

Társaival együtt szigorúan meghatározott rend szerint teltek napjaik, összezártságuk érthető módon rendszeresen konfliktusokhoz vezetett. Öten kezdték, hárman maradtak. Pasaréten a klerikátus évei könnyebbek voltak. Még tartott a kommunizmus, ennek következtében pedig kettős elvárás érvényesült velük szemben. A rend azt akarta, hogy végezzenek teológiát, lehetőleg legyenek papok, ne csak testvérek. Az állam pedig „társadalmilag hasznos” embereket kívánt, ezért tanári diplomát is szerezni kellett valamelyik egyetemen. Szellemileg rendkívül erős környezetbe kerültek tehát: egyszerre tanultak mindannyian két felsőoktatási intézményben.

Fiatalkorában orgonált, gitározott, gitártanár akart lenni Esztergomban. Végül a Zeneakadémián végzett, zenetörténész szakon. Budapesten egy zenei antikváriumot vezet, emellett a Bartók Rádió műsorvezetője. Először nem kedvelte a Virtuózok című tévéműsort, csak utasításra csinálta a műsorvezetést, de aztán rájött, tévedett a műsor megítélésében. A program igen népszerű lett, de főleg azért szereti, mert nagyon sok gyerek, fiatal kedvét meghozta a zenéléshez.

(Forrás: Hámosné Szőke Anna)
(Fotó: Marcali Marianna)

Hirdetések

  • Külföldön fogták el a rablót, hat év fegyházra ítélték

    Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján a bíróság jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit aki a több, mint hat évvel ezelőtti rablás elkövetését követően külföldre szökött a hatóságok elől, és akit európai elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyságban fogtak el.

    Hídlap
  • Vadonatúj kerékpárokat kaptak a polgárőrök

    Negyvennégy darab, az esztergomi Neuzer Kft.-től megrendelt kerékpárt adtak át a polgárőrök számára szeptember 21-én, az Esztergomi Bazilikánál. Az összejövetelen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke elmondta, egyre fontosabb szerepet kap a kerékpáros polgárőri szolgálat.

    Hídlap