Táton rendezték meg a megyei nemzetiségek napját

December 12-én immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Komárom-Esztergom megyei Nemzetiségek Napját, melynek ezúttal a Táti Kultúrotthon adott otthont. A helyi iskolások és óvodások mellett kórusok is műsorral lepték meg a vendégeket.

December 12-én immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Komárom-Esztergom megyei Nemzetiségek Napját, melynek ezúttal a Táti Kultúrotthon adott otthont. A helyi iskolások és óvodások mellett kórusok is műsorral lepték meg a vendégeket.

A rendezvényen elhangzott a német, a szlovák és roma kisebbségek himnusza, majd Popovics György átadta azt a festményt, amelyet az MTVA Jónak lenni jó jótékonysági kampányának keretén belül bocsátott licitre a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat.

Győrfy Klára tatabányai festőművész Téli emlék című alkotásáért kétszázezer forintot ajánlott fel a tavalyi liciten is győztes tatabányai LR-Agép Kft. ügyvezetője, Jónás Gábor. Az összeg a közmédia alapítványához kerül, a szervezet pedig a koraszülöttek mentésének támogatására fordítják azt.

–A megyei önkormányzat idén is örömmel csatlakozott a jótékonysági kampányhoz. Reméljük, a jó példa ragadós, és a jövőben a megyénkben élők közül is minél többen csatlakoznak hasonló felhívásokhoz, lehetőségeikhez mérten segítő kezet nyújtanak rászoruló embertársaiknak. Köszönjük azoknak, akik hozzájárultak, hogy megyénk ismét hozzátehessen egy kicsit ehhez a nemes kezdeményezéshez – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a festmény átadását követően.

A vendégek köszöntése után elsőként a táti óvodások műsorát láthatta a közönség, majd a III. Béla Általános Iskola tánccsoportja lépett színpadra. Hámos László, a kultúrház igazgatója ezután bemutatta a helyszínen kiállított, a Táti Porcelánbaba Klub által készített karácsonyi életképet. Elmondta, hogy Táton működik az egyetlen, porcelánbabákat készítő klub, amely 2016-ban bekerült a megyei értéktárba is.

Turi Lajos polgármester örömét fejezte ki, hogy idén Táton rendezhették meg a találkozót. Beszédében elmondta, hogy a hagyományuk, a nyelvük, a kultúrájuk és az identitásuk gazdagítja őket, ez pedig színesebbé teszi a mindennapjaikat. Ugyanúgy, mint a nemzet, a nemzetiség is megismételhetetlen és egyedülálló érték.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a nemzetiségi rendezvényeket szív nélkül nem lehet megszervezni. Örömmel vesz részt a megyei rendezvényeken, hiszen a szervezők a szívüket és a lelküket beleteszik egy-egy nemzetiségi találkozóba. A gyermekműsor kapcsán úgy fogalmazott: a fiatalok még nem tudják, hogy hagyományt őriznek. Ők csak élvezik és amikor felnőnek nem csak a génjeikben lesz ez benne, hanem a tudást is megszerzik, ezzel pedig tovább viszik a hagyományokat.

Schmidt Gézáné, a Táti Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke a táti németek eredetét ismertette. Hangsúlyozta a nemzetiségi oktatás és a civil szervezetek fontosságát, melyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy fennmaradjanak a hagyományok és az értékek.

A beszédek után fellépett a Táti Német Nemzetiségi Asszonykórus és a Táti Férfikórus is. A rendezvény végén pedig Steindl Balázs megköszönte a jelenlévőknek a részvételt, valamint a városnak azt, hogy megfelelő körülményeket biztosított az eseménynek.

(Forrás: Dorogi-medence)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!