Móric

Hídlap

Utcák átnevezéséről és új könyvesboltról is döntött az esztergomi képviselő-testület

Közterület viseli a jövőben Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagy nevét, pályázatot ír ki az önkormányzat a Helischer József Városi Könyvtár igazgató pozíciójára, új könyvesbolt nyílik a Széchenyi téren – többek között erről döntött Esztergom képviselő-testülete a december 13-i, rendkívüli testületi ülésen.

Hirdetések

Az ülés előtt dr. Horváth István a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság és Szerencsés Tamás a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság külsős tagja tette le esküjét a testület előtt.

A képviselők döntöttek többek között a 2019. évi költségvetés szükséges módosításairól, valamint a törvényben rögzítetteknek megfelelően az önkormányzati hivatal dolgozóiéval megegyező polgármesteri-cafetéria keret meghatározásáról, a hivatali dolgozókat érintő egyéb juttatásokról, illetve a 2020. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyásáról is.

2020-as munkaterv

A képviselő-testület 2020-ban tíz munkaterv szerinti ülést és egy közmeghallgatást tart, szükség esetén rendkívüli ülést is összehívnak. A munkaterv szerinti ülések időpontjai a következők: január 23., február 20., március 19., április 23., május 21., június 28., szeptember 17., október 22., november 19. és december 17. A jövő évi közmeghallgatást november 23-án, hétfőn 17 órától tartják meg.

Újabb honvédsírok a védett sírhelyek között

Több, a Belvárosi temetőben lévő honvédsírt nyilvánított védetté a képviselő-testület. A hősi temetési hely mentes a sírhelyre vonatkozó megváltási és újraváltási díj megfizetésének kötelezettsége alól. A védetté nyilvánított sírokban nyugvó honvédek: Burtsy Gyula, Eggenhofer Aladár, Foltucz Miklós, Fray János, Lacz Kálmán, Mráz Péter, Karl Mierka, Nagy Pál, Nyári János, Pifkó lmre, Sárgai János, Stámusz István, Szabó Kálmán, Szendy Gábor, Varga Ferenc, Vándor Endre.

Közterület őrzi Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagy nevét

A testület döntése értelmében mostantól Borbély Zoltán, szolgálat közben elhunyt esztergomi posztumusz rendőr hadnagy, továbbá Csoóri Sándor nevét is közterület őrzi Esztergomban.

1. Szép köz (0656/2 hrsz.)

A 0656/2 helyrajzi számú közterület lakói levélben fordultak a testülethez, hogy nevezzék át Szép közre az Aranyhalas közt. Kérésüket azzal indokolták, hogy a postások, csomagszállítók és más szolgáltatók gyakran összekeverik a közterület nevét a 0656/1 hrsz.-ú Aranyhalas utcával.

2. Borbély Zoltán utca (16603 hrsz.)
Berecz János esztergomi lakos kérte, hogy a 16603 helyrajzi számú közterületet Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagyról nevezzék el. A közterület tulajdoni lapján és a Minerva térképen Verseghy Ferenc utca elnevezés szerepel, de ez a változás egyetlen személy lakcímét sem érinti, ugyanis erre a közterületre nem nyílik lakóingatlan. A Verseghy Ferenc utca lakott része továbbra is megmarad Verseghy Ferenc néven, kizárólag a harmadik, 16603 hrsz.-ú szakaszt nevezik át.

3. Csoóri Sándor utca (0736 hrsz.)
Dr. Söröss Jenő esztergomi lakos kezdeményezte, hogy a 0736 helyrajzi számú, Külső Bánomi út nevet viselő közterületet Csoóri Sándor utcára nevezzék át. A testület a kérést megfontolva, az átnevezés mellett döntött.

Könyvtárigazgatói pályázat, háziorvosi rendelés
Pályázatot írnak ki a Helischer József Városi Könyvtár igazgatói pozíciójára. A jövőben az esztergomi, 8. számú háziorvosi körzetfeladatainak ellátása a Hősök tere 1. szám alatti ingatlanban történik majd, a körzet háziorvosi feladatait dr. Vigh Lajos László látja majd el.

Szintén döntöttek a képviselő-testület tagjai közül új Intézményi Tanács tagok megválasztásáról az Esztergom város közigazgatási területén található közoktatási intézményekbe, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő köznevelési intézmények székhelyéül szolgáló ingatlanok földhivatali rendezéséről.

Ingatlanokkal kapcsolatos döntések, új könyvesbolt a Széchenyi téren

A képviselők megszavazták, hogy a nem lakás céljára szolgáló önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében a belvárosban 1900 forintra nő a négyzetméterenkénti bérleti díj, a belvároson kívül területeken pedig 1200 forintért lehet négyezetméterenként önkormányzati ingatlant bérelni.

A testület döntött arról, hogy visszavonja az 573/2019. (IX. 19.) önkormányzati határozatát, mivel nem kívánja meghosszabbítani a TÖMB 2002 Szolgáltató Kft.-vel megkötött bérleti szerződését és kéri, hogy a helyiséget 2019. december 31-ig ürítsék ki.

Szintén döntöttek az önkormányzata tulajdonában lévő kivett, beépítetlen területek; mezőgazdasági célú hasznosítású ingatlanok, valamint vízfelületek és partfalhasználati bérleti díjak felülvizsgálatáról.

A képviselők úgy határoztak, hogy a Széchenyi tér 21. szám alatt nyithatja meg kapuit az Álomgyár könyvesbolt hálózat új üzlete. Az ingatlant öt év határozott időtartamra veszik bérbe.

(Forrás: esztergom.hu)
(Fotók: Hídlap)

Hirdetések

  • Így történt az esztergomi motoros baleset

    Suzuki Ignis típusú személygépkocsi és Yamata típusú motorkerékpár ütközött össze szeptember 19-én 17 óra 35 perckor Esztergomban, a Dobogókői úton – válaszolta megkeresésünkre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

    Hídlap
  • Ezúttal Lábatlanon fogtak el egy körözött személyt

    Szeptember 19-én, szombaton este Lábatlanon ellenőrizték a nyergesújfalui rendőrök egy társaság tagjait – írja a police.hu. Az igazoltatás közben kiderült, hogy a csoport egyik tagja ellen a Salgótarjáni Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki.

    Hídlap