Felavatták a péliföldszentkereszti Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot

Felavatták a Bajóthoz tartozó Péliföldszentkereszten a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében és a megyei önkormányzat segítségével épített Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot. Az intézmény jövő áprilisban nyílik meg a nagyközönség előtt.

Felavatták a Bajóthoz tartozó Péliföldszentkereszten a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében és a megyei önkormányzat segítségével épített Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot. Az intézmény jövő áprilisban nyílik meg a nagyközönség előtt.

Az ünnepségen Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Ábrahám Béla szalézi tartományfőnököt, Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárát, miniszter-helyettesét, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, valamint Michl József tatai polgármestert, aki egyben a Gerecse Natúrpark elnöke is.

A Zafféry Károly Szalézi Középiskola műsora után Ábrahám Béla mondott köszöntőt. Felidézte, hogy a natúrpark megalakulásakor úgy érezték, hogy nekik is tenniük kell a Gerecséért és a teremtett világért. Majd megköszönte mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a projekthez.

Gadácsi Péter intézményvezető, reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben bebizonyíthatják: a látogatóközpont nem egy felesleges beruházás, hanem kincsesdoboza és ékszere a környéknek.

Az avató ünnepségen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hangoztatta: a klímavédelem területén nem jelmondatokra és hisztériára, hanem tettekre van szükség, mint azt az épületegyüttes esetében is tapasztalhattuk.

-Mára a természetvédelem egy divatos termékké silányodott, ráadásul Brüsszel nem a legnagyobb szennyező vállalatokkal, hanem az emberekkel akarja megfizettetni az okozott károk helyreállításának árát – tette hozzá.
Leszögezte azt is, hogy hazánk elkötelezett a klímavédelem iránt, és a rendszerváltás óta úgy nőtt a GDP, hogy eközben csökkent a károsanyag-kibocsátás és az energiafelhasználás.

– Továbbra is védenünk, óvnunk kell a világot, ennek szellemében jött létre ez a látogatóház is – fogalmazott.

dr. Völner Pál elmondta, hogy ez a beruházás nem egy „sziget”, hanem egy hálózat része, hiszen a környéken több – például Lábatlanon, Esztergomban, Dömösön, Tatabányán és Dorogon is – hasonló látogatóház és múzeum épül, illetve már épült, ezeket pedig fel lehet fűzni egy komplett turisztikai ajánlatra.

– Ezt segítik a kerékpárutak, és az a szerencsés helyzet, hogy az Országos Kéktúra, valamint a Nyerges 20/40 és a Kinizsi 100 teljesítménytúra is itt halad át – mondta.

A beszédek után Ábrahám Béla megáldotta az épületet, majd átvágták a nemzeti színű szalagot. A pohárköszöntőt követően pedig körbevezették a vendégeket a látogatóközpontban.

A Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot 2013-ban kezdték el tervezni, 2018 nyarán tették le az alapkövét. A 370 négyzetméteres létesítményben a Gerecse szépségeit, értékeit mutatják be, kiállítóteret, előadóteret, interaktív foglalkoztatót és ajándékboltot alakítottak ki. A beruházást a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház valósította meg 214 millió forint európai uniós pályázati forrás segítségével. Az épület 2020 áprilisban nyílik meg a nagyközönség előtt.

A Gerecse Natúrpark 2012-ben alakult az Által-ér Szövetség koordinálása mellett 29 helyi önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, valamint 17 egyéb szervezet összefogásával.

(Forrás: MTI/Hídlap)
(Fotók: Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!