Megújult belterületi utakat avattak fel Márianosztrán

Szalagátvágással avatták fel december 19-én a Szobi járásban található Márianosztra megújult belterületi útszakaszait. Az átadóünnepségen dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően egyre több támogatás jut a kistelepülésekre is.

Szalagátvágással avatták fel december 19-én a Szobi járásban található Márianosztra megújult belterületi útszakaszait. Az átadóünnepségen dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően egyre több támogatás jut a kistelepülésekre is.

Az átadón Burikné Moóri Tamara polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük dr. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát, miniszter-helyettest, a megjelent polgármestereket, intézményvezetőket, a pálos szerzetes rend képviselőit és a lakosokat.

A Márianosztrai Kistücsök Óvoda rövid műsora után dr. Rétvári Bence mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy a kormányzati támogatások és pályázatok révén egyre gyakrabban ünnepelhetnek Márianosztrán is. Megjegyezte, hogy ezek a fejlesztések olyan mértékben javítják az életminőséget, melyre évtizedek óta vártak a lakosok.

Az országgyűlési képviselő a márianosztrai projektek kapcsán elmondta, hogy 78,3 millió forintból hőszigetelték az iskola és az orvosi rendelő épületét is, továbbá a tetőszerkezet is megújult, valamint kicserélték a régi nyílászárókat. Hozzátette, hogy 107,3 millió forintból felújították a főteret és a település útjait, a Magyar Falu Program keretében pedig multifunkciós traktorral gazdagodott a település.

Dr. Rétvári Bence kijelentette, hogy az évekkel ezelőtt lefektetett célok és elképzelések, a Magyar Falu Programnak, valamint az ország gazdasági teljesítményének köszönhetően valósággá válhattak. Megjegyezte, hogy ezek a beruházások nem csak a lakosok, hanem a zarándokok és a börtön számára is fontosak, hiszen nekik is szükségük van a jó infrastruktúrára.

Kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt időszakban törekedett arra, hogy többlettámogatást nyújtson a kistelepüléseknek, emellett pedig csökkentették a bürokratikus terheket is, továbbá a pályázatok gyorsabb elbírálásával és a támogatási összegek mihamarabbi kifizetésével is segíteni kívánják őket.

A politikus arról is beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban jelentősen támogatta a mélyszegénységben élőket. Ennek eredményeként 2010 óta kevesebben élnek kizárólag segélyből és köszönhetően a 800 ezer új munkahelynek, egyre kevesebben szorulnak rá a direkt támogatásokra. Sőt a felzárkóztatás révén a társadalmi különbségek még az uniós átlagnál is kisebbek lettek.

Dr. Rétvári Bence felidézte, hogy az Eurostat kimutatása szerint 2010-ben, tehát kormányzásuk kezdetén mintegy 407 ezren éltek mélyszegénységben, 2019-re ez a szám a negyedére csökkent.

A jelentős javulást többek között a munkahelyteremtéssel, jövedelmek jelentős növelésével, megélhetési költségek, valamint az adók csökkentésével, az ingyenes tankönyvellátással, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterejsztésével, illetve a családi adókedvezményekkel érték el. Ezeket az intézkedéseket pedig a gazdasági élénkítése nyomán léphették meg. Az országgyűlési képviselő beszéde zárásaként áldott karácsonyt kívánt mindenkinek.
 Burikné Moóri Tamara részletesen is bemutatta a munkálatokat. Elmondta, hogy az Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén című pályázat keretében mintegy 107,3 millió forint támogatást nyertek.
 Elvégezték a Rákóczi út egy szakaszának felújítását, ráadásul az útpályát ki is szélesítették. A Kossuth Lajos utca is új burkolatot kapott, valamint a környezetét is rendezték, ahol utcabútorokat is telepítettek, az önkéntesek bevonásával pedig növényeket ültettek el.

Köszönetet mondott a kivitelezőknek és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a projekthez.

Kiss László, korábbi polgármester is felszólalt, aki felidézte, hogy 2013-ban fogadta el az akkori testület a Kossuth utca és a főtér rendezésének tervét. Viszont évekig kellett várniuk arra, hogy megtalálják a megfelelő pályázati lehetőséget.

A beszédek után Burikné Moóri Tamara, Kiss László és dr. Rétvári Bence átvágták a szalagot, majd Vízi András pálos szerzetes, márianosztrai plébános áldotta meg a megújult közteret. Zárásként Zsombókné Stedra Katalin szavalt el egy verset.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!