Adalbert

Hídlap

“Hazatért” két Viski-festmény Szokolyára

A németországi Marburgban élő Stefan Prissender két, saját tulajdonában álló Viski János festményt adományozott a szokolyai önkormányzatnak. Az értékes alkotások a Viski-Mányoki emlékszobában kapnak helyet, ahol a község két híres festőjének hagyatékát is őrzik.

Hirdetések

Viski János 1891-ben született Szokolyán. Számtalan, falusi tájat, magyar pusztát megidéző alkotás köthető a nevéhez, ennek ellenére leginkább mint hiteles állatfestő vált ismertté. Az 1987-ben elhunyt művész ezen túl történelmi témákat is vászonra vitt, továbbá arcképeket is festett.

A napokban az önkormányzatnak adományozott két festmény utóbbi kategóriába tartozik. Rajtuk Stefan Prisender két dédnagyapja látható, akiket Viski János a nagypapa megrendelésére festett le 1922-ben. A képek Varjú Mónika és Rudlof Volker segítségének köszönhetően érkeztek meg Szokolyára.

(Forrás: szokolyai önkormányzat)

Hirdetések

  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap