Mihály

Hídlap

János napján szenteltek borokat Esztergomban

A Vinum-Ister Granum Regionis Borlovagrend immár tizennegyedik alkalommal tartott János-napi borszentelést az Esztergomi bazilikában. A hagyomány szerint a megáldott nedűk olyan erővel bírnak, amivel beteg embereket és állatokat is meg lehet gyógyítani.

Hirdetések

A János-napi borszentelés rituáléját már a XV. századi misekönyvekben is jegyzik. A karácsony a XVIII. század közepéig háromnapos ünnep volt, a harmadikon, azaz december 27-én ünnepelték Szent János evangélistát és áldották meg a borokat.

A Szent János-napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja a testi és a lelki bajoktól, az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől.

Ez a hagyomány még ma is él az ország különböző pontjain, térségünkben pedig a Vinum-Ister Granum Regionis Borlovagrend ápolja ezt a szokást. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazzák, főként torokfájás esetén.

A Vinum-Ister Granum Regionis Borlovagrend, valamint az Ordo Vini Venatorum Vadász Borrend tagjai Fehér László tárogatóművész vezetésével érkeztek meg a ceremóniára, ahol Nyíri Róbert tb. kanonok, esperes áldotta meg a borokat.

(Forrás: ujember.hu/vinum-istergranumborrend.hu)

Hirdetések

  • Gázolás történt az esztergomi vasútvonalon

    A Budapest–Esztergom vonalon jelentősen meghosszabbodik a vonatok menetideje, mivel a Piliscsabáról Angyalföldre tartó S72-es jelzésű, 2111-es számú vonat Solymár és Pilisvörösvár között, Szélhegy megállóhely közelében elgázolt egy embert – közölte a MÁVINFORM.

    Hídlap
  • Élő kisállatokat dobtak kukába Dorogon

    Ketrecestül dobtak a szemétbe nyolc darab kis degut Dorogon – számolt be a szomorú esetről az nlc.hu és a blikk.hu az Együtt A Kisállatokért Alapítvány információi bejegyzése alapján. Az egyik ketrecben három vemhes nőstény és egy hím, a másikban pedig két vemhes nőstény és két hím állat volt.

    Hídlap