Vencel

Hídlap

Kutatólabor létesült Verőcén

Európai Uniós és állami támogatás révén elektronikai kutatólabort épített Verőcén az Iker Holding Kft. – írja a Váci Napló. A létesítményben többfunkciós egészségügyi segédeszközöket fejleszthetnek ki, a gyártóműhelyben a prototípusok alapján a kisszériás gyártás is megindulhat.

Hirdetések

A verőcei cég a projekthez mintegy 199,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A Váci Napló azt írja, hogy a társaság felújította a porcelángyárat, a kivitelezés mellett pedig a kutatás-fejlesztés területen is eredményt értek el, hiszen kifejlesztettek egy sokfunkciós segédeszközt is.

A Medical Center For Elderly And Diseased nevű rendszer prototípusa többek között élettani funkciókat mérő karperecből, központi konzolból, intelligens gyógyszeradagolóból, külső akkumulátorból és annak töltőjéből, továbbá a működéshez szükséges mobil alkalmazásból és intézményi központi szoftverből áll.

A karperec alkalmas a pulzus és testhőmérséklet mérésére, emellett a bőr mikrorezgéseit, a véroxigén szintet is monitorozza, továbbá kommunikál a segítő személyzettel. A rendszer nem csak az otthoni ápolásban, hanem az idősotthonkban, sőt még a kórházakban is jó szolgálatot tehet. Kiegészítők nélküli verziója a lakosoknak nyújthat segítséget az idős, vagy beteg családtagok felügyeletében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívása alapján. A támogatott beruházásnak köszönhetően négy új kutatói státusz létesült a társaságnál. Az új kutatólabor pedig olyan infrastruktúrával készült el, amely lehetővé teszi gyakornoki programok, előadások, konferenciák megtartását, vagy kutatói teamek helyben történő együttműködését.

(Forrás: Váci Napló)
(Borítókép: 24.hu)

Hirdetések

  • Gázolás történt az esztergomi vasútvonalon

    A Budapest–Esztergom vonalon jelentősen meghosszabbodik a vonatok menetideje, mivel a Piliscsabáról Angyalföldre tartó S72-es jelzésű, 2111-es számú vonat Solymár és Pilisvörösvár között, Szélhegy megállóhely közelében elgázolt egy embert – közölte a MÁVINFORM.

    Hídlap
  • Élő kisállatokat dobtak kukába Dorogon

    Ketrecestül dobtak a szemétbe nyolc darab kis degut Dorogon – számolt be a szomorú esetről az nlc.hu és a blikk.hu az Együtt A Kisállatokért Alapítvány információi bejegyzése alapján. Az egyik ketrecben három vemhes nőstény és egy hím, a másikban pedig két vemhes nőstény és két hím állat volt.

    Hídlap