Vilhelmina

Hídlap

Több tonnányi törmeléket termeltek ki a Sátorkőpusztai-kristálybarlangból

Az elmúlt esztendőben több tonnányi törmeléket termeltek ki a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tagjai a Sátorkőpusztai-kristálybarlang járataiból. A fáradtságos munka eredményeként gyönyörű aragonit-, gipsz- és kalcitképződményeket is találtak.

Hirdetések

Egy barlang még több évtizedekkel a felfedezése után is képes meglepetéseket okozni, vallják a BEBTE tagjai, akik tavaly is rendre magukra öltötték felszerelésüket, sőt kutatódélutánjaik alkalmával új társak is csatlakoztak hozzájuk.

Az elvégzett munkáról Lieber Tamás, az egyesület elnöke publikált beszámolót, melyből kiderül: megérte koptatni a bakancsokat és a szerszámokat. Már évekkel ezelőtt felvetődött, hogy ki kellene termelni a régi bontási törmelékanyagot, hiszen azt sejtették, hogy számtalan érdekesség lapulhat alattuk.
 A Benedek Endre-terem keleti felében végzett próbamélyítés során bebizonyosodott, hogy az üledék alatt páratlan kincsek lapulnak. Az elhatározást tettek követték és tavaly ki is termeltek legalább húsz köbméter törmeléket. A terem arculata átalakult, továbbá előkerült egy igazi szenzáció, egy „gipszmakarónikkal” borított 90×40 centiméteres tömb is.

„Tekintve, hogy a nagyterem aljzatán szinte mindenütt több méternyi agyagos kitöltés található, így kuriózumnak számít a természetes, úgynevezett szálkőaljzat előkerülése. Jelenleg legalábbis azt gondoljuk, hogy ezt találtuk meg a Disznófürdő bejárata előtti szakaszon” – olvasható a bejegyzésben.

Az agyag eltávolítása után szépen oldott, helyenként cseppkővel bevont mészkőmedence is előbukkant, amely a lefolyó vizek útját is jól szemlélteti. A legmélyebb pontján feltártak egy aknaszájat mely jelenleg még csak ötven centiméter átmérőjű, de az idei évben szeretnék tágítani és tovább mélyíteni.

A BEBTE tagjai decemberben a Kristály-termi szakaszt is megvizsgálták, két nap alatt pedig mintegy három tonna üledéket vittek a felszínre. A törmelék takarásából kristályokkal teli falszakaszok kerültek elő, továbbá áttörték az eredeti aljzatnak hitt „teraszt” is, mely egy hasadékba ékelődött dugó volt. Elbontása után egy látványos gipszhídra is láleltek.
 Jelenleg a nagytermi munkával párhuzamosan ennek a szakasznak a takarítása is gőzerővel zajlik, ahol napról-napra újabb csodákkal szembesülhetünk. A soron következő kutatónapot január 8-án, szerdán tartják, bővebb információ itt érhető el. Aki szeretne részese lenni a folyamatnak, mellesleg érdeklődik térségünk egyik legkülönlegesebb barlangja iránt, annak mindenképpen ott a helye.

(Forrás: bebte.hu)

Hirdetések
  • Rendhagyó falunap lesz Leányváron

    A szokásos szeptemberi Leányvári Falunapot a hagyományoktól eltérően, idén rendhagyó módon rendezik meg – közölte közösségi oldalán a Leányvári Német Nemzetiségi Egyesület. Nem lesz faluderbi, de nem marad tánc és ének nélkül a település.

    Hídlap