Kamionról lehulló jég okozott kis híján balesetet

Ponyvás teherautó tetejéről lezuhanó jégtábla okozott kis híján balesetet december 3-án a 10-es főút kesztölci elágazás és Leányvár közötti szakaszán - derül ki H. Szilvia bejegyzéséből. A hölgy lélekjelenlétén múlt, hogy nem a szélvédőjét, hanem "csak" a rendszámtábláját törte össze a jég.

Ponyvás teherautó tetejéről lezuhanó jégtábla okozott kis híján balesetet december 3-án a 10-es főút kesztölci elágazás és Leányvár közötti szakaszán – derül ki H. Szilvia bejegyzéséből. A hölgy lélekjelenlétén múlt, hogy nem a szélvédőjét, hanem “csak” a rendszámtábláját törte össze a jég.

H. Szilvia a 10-es út nevű csoportban hívta fel a figyelmet a történtekre, majd meg is jegyezte, hogy hirtelen fékezéssel kerülte el a balesetet. Arról viszont nincsenek információk, hogy a teherautó sofőrje azért nem állt meg, mert nem észlelte, vagy azért, meg akarta úszni a felelősségre vonást. Bár sokan úgy vélték, hogy kamion mögött haladva történt mindez, H. Szilvia azt írta, hogy a kamion a szemközti sávban közlekedett és onnan esett le a jég.

Az eredeti poszt alatt egyesek azt firtatták, hogy nehéz és körülményes a ponyva letakarítása, ezért inkább meg sem próbálják azt. Egyébként egy szintén hozzászóló hölgy azt írta: “reggelte a Suzuki út is tele van jégdarabokkal”.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Esztergom-kertvárosban, a 117-es és a 111-es utak találkozásánál fekvő körforgalomnál mi a helyzet. Ott ugyanis rengeteg teherautó halad át naponta. Csak öt percig tartózkodtunk ott, de láttuk mi is, hogy egy elhaladó kamionról az úttest szélére és a járdára potyogott a jég. Biztosan nagyot nézett volna egy éppen arra sétáló járókelő, ha csak úgy a fejére esett volna néhány kisebb jégtömb.

Egyébként a KRESZ előírja, hogy rendkívüli időjárás (például amikor beköszöntenek az erős fagyok) esetén a sofőrnek ellenőriznie kell a járműve, különösen a tehergépkocsik és pótkocsik tetejét és arról a vizet, a havat és a jeget is el kell távolítaniuk. Mivel ezt nem mindenki teszi meg, így érdemes kellő távolságot tartani, így ki lehet kerülni a zuhanó jégtáblákat.

(Borítókép: saját illusztráció)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!