Kiderült, miért járt a Dunakanyarban a Kossuth Múzeumhajó

A napokban többen is megörökítették a Kossuth Múzeumhajót, amely két másik vízi jármű segítségével haladt végig a Dunakanyaron. Kiderítettük, hogy mi volt a gőzhajó úti célja és azt, hogy mikor láthatjuk újra a térségünkben.

A napokban többen is megörökítették a Kossuth Múzeumhajót, amely két másik vízi jármű segítségével haladt végig a Dunakanyaron. Kiderítettük, hogy mi volt a gőzhajó úti célja és azt, hogy mikor láthatjuk újra a térségünkben.

1913-ban épült a Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő Kossuth Múzeumhajó, mely az egyetlen, eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. Január 3-án indult útnak Komáromba, majd szemfüles olvasóink többek között Nagymaroson és Esztergomban is lencsevégre kapták. Dávid Balázs például akkor fényképezte le a Kossuthot, amikor a Mária Valéria híd alatt haladt át.

A Facebookra feltöltött képek nosztalgikus hangulatot is generáltak: egy hölgy például azt írta, hogy kisgyermekként sokat utazott a hajóval Pilismarótra és egy ablakon keresztül állandóan a gépházban dolgozó hatalmas dugattyúkat szemlélte.

Sokan érdeklődtek arról, hogy vajon hová viszik a Kossuth-ot. Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy bizonyos időközönként teljes karbantartást végeznek a hajón, az újabb felújításnak pedig most jött el az ideje. Arra is kitért, hogy bár a fedélzeten és a jármű vízfelszín felett lévő részén láthatóak az esetleges sérülések, csak a teljes átvizsgálás során derül ki, hogy a víz alatt hogyan dolgozott az idő vasfoga.

– Ez egy rendkívül népszerű hajó, sok látogató keresi fel egy-egy évben. Emiatt például a padlózata és a kilincsek is elkopnak – tette hozzá Tóth Mihály, majd megjegyezte, hogy a gőzösön működő éttermet is bizonyos időközönként újra értelmezik, illetve felújítják.

A szóvivő még egy érdekességbe is beavatott minket. Elmondta, hogy az 1913-ban vízre bocsátott gőzös egykor kofahajóként működött, vagyis többek között az Esztergom környéki kereskedők használták arra, Budapestre jussanak. Mint megtudtuk, a kofák terményeikkel és jószágaikkal együtt szálltak járműre, hogy a budapesti rakparton eladják azokat. Ennek kíván emléket állítani a Kossuth Marketport nevű egysége, ahol még Duna mentő termelők kézműves termékeit is megismerhetjük.

Egyébként a neszmélyi Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány által üzemeltetett Kossuthon egy ingyenesen megtekinthető, a gőzhajózás történetit bemutató kiállítás is látható. Érdemes betérni az étterembe is, ahol a magyar konyha remekeit, az 1930-as, vagyis a „boldog békeidők” ízvilágát fedezhetjük fel.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most vontatták el a hajót, azt a választ kaptuk, hogy ilyenkor éri a céget „a legkisebb mértékű bevételkiesés”. Egyúttal bíznak benne, hogy február elejére a szakemberek elvégzik a munkát és remélik, hogy Valentin-napon már újra a Lánchídnál fogadhatják a vendégeket.

(Borítókép: Dávid Balázs)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!