Izidor

Hídlap

Teltházra számítanak a szervezők a libádi Felvidéki Magyar Bálon

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Libádon a Felvidéki Magyar Bált, mely nem csak a szlovákiai, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság egyik legrangosabb, nemzeti öntudatot erősítő rendezvényévé nőtte ki magát. A január 18-i bál Felvidéken betöltött szerepéről, a hangulatáról és a programokról is kérdeztük a szervezőket.

A Felvidéki Magyar Bál története a kilencvenes évek második felére nyúlik vissza, amikor magyarellenes kormánya volt Szlovákiának – tudtuk meg Retkes Rebeka szervezőtől. Édesapja, Retkes János akkor elhatározta, hogy a kissé elnyomott nemzeti öntudat megélésének platformot biztosított. Azóta eltelt több mint két évtized és egy egyszerű bálból egy nagy presztízzsel bíró rendezvénnyé vált, melynek népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy már hónapokkal ezelőtt elfogytak a jegyek.

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy nem csak a felvidéki és anyaországi közösségek szoktak rendszeresen részt venni rajta, de burgenlandi, délvidéki, erdélyi és kárpátaljai vendégek is érkeznek Libádra. Idén is teltház várható, több mint háromszázan mulathatnak együtt a község művelődési házában.

A felvidéki gasztronómiai ínyencségek mellett minden évben más és más borászatok mutatkoznak be a nagyközönség előtt, a remek hangulatért pedig cigányzenét játszó együttesek felelnek. Ezúttal pedig egy vajdasági zenekar szórakoztatja majd a közönséget. Retkes Rebeka azt is elmondta, hogy a helyi néptánccsoportok is nagy megtiszteltetésnek érzik, ha felléphetnek a már hagyománnyá vált rendezvényen.

Mint megtudtuk, az idei bál nem csak azért fontos, mert a Nemzeti összetartozás évét ünnepeljük, hanem azért is, mert Szlovákiában országgyűlési választást tartanak. Éppen ezért fontos, hogy kellőképpen egységbe kovácsolják a felvidéki magyarságot, ebben a munkában pedig sokat segítheti a bál.

Az esemény fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Védnöke dr. Völner Pál, a Magyar Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Esztergom és térségének országgyűlési képviselője, valamint dr. Menyhárt József PhD, a Magyar Közösség Pártja elnöke. Továbbá tiszteletét teszi a rendezvényen dr. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára, dr. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára is.

(Képek forrása: szervezők)

  • Sufni égett a dorogi Aranyhomoki dűlőben

    Mintegy ötszáz négyzetméteren égett az avar Dorog külterületén, sőt még egy sufni is lángra kapott az Aranyhomoki dűlőben – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az egységek egy emberhez mentőt is kértek. Délelőtt Tokodon akadt dolguk a tűzoltóknak: ott egy mezőgazdasági épület égett ki.

    Hídlap
  • Csalók próbálnak pénzt gyűjteni a dorogi mentőállomás nevében

    A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a csalók is aktivizálják magukat: például ismeretlen személyek a dorogi mentőállomás nevében telefonon próbálnak meg pénzt és támogatást gyűjteni bizonyos “eszközökre” – figyelmeztet a Dorogi Mentők nevű Facebook oldal.

    Hídlap
Advertisements