Adalbert

Hídlap

Doni áttörés áldozataira emlékeztek Bajnán

A Doni áttörés hetvenhetedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést január 18-án a bajnai Hősök terén a község önkormányzata és a Magyar Tartalékosok Szövetsége. Az ünnepség keretében a temetőben található német és szovjet emlékműveket is megkoszorúzták.

Hirdetések

Az ünnepségen Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, köztük dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, Jásdi Balázst, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának vezetőjét és Kovács Imre nyugállományú ezredest, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottját.

A polgármester többek között arról beszélt, hogy a településen élők számára rendkívül fontos a múlt ápolása. Nem feledik azoknak az emlékét sem, akik a két világháborúban a harcok közben vesztették életüket. Kitért a hadifogságba esett lakosokra is, akik keserves kínokat éltek át távol szeretett otthonuktól és meggyötörten tértek haza.

Pallagi Tibor szerint gyakran felteszik azt a kérdést, hogy a Don-kanyarban elesettek hősöknek vagy áldozatoknak számítanak. Véleménye szerint nem kell választani a két lehetőség közül, hiszen mindkettő igaz lehet egyszerre, mivel senki sem akart hős lenni, mindenki csak élni szeretett volna békében. Továbbá családra és nem arra vágytak, hogy idegen földben nyugodjanak. Utolsó gondolatként arról beszélt, meg kell előznünk azt, hogy a szélsőséges eszmék egymás ellen fordítsák a népeket.

A Himnusz eléneklése után dr. Völner Pál szólalt fel, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy minden évben megemlékeznek Bajnán a doni áttörésről. A térség országgyűlési képviselője szerint bele sem gondolhatunk abba, milyen sors várhatott volna Európára, ha a náci Németország kerül ki győztesen a harcokból. Azt viszont tapasztaltuk, hogy a kommunizmus mivel sújtotta nemzetünket és negyven évtized kellett ahhoz, hogy újból szabaddá váljunk.

A politikus szerint mindig meg kell emlékeznünk a tragikus eseményekről, és arról, hogy hogyan jutottunk el odáig. Az ismereteket a jövő nemzedékeinek is tovább kell adnunk, hogy mi történt hetvenhét évvel ezelőtt és meg kell óvnunk őket attól, hogy hamis ideológiák befolyásolják az életüket.

Jásdi Balázs a jubileumi Doni Emlékmenet és Túra kapcsán megjegyezte, hogy immár két évtizede menetelnek a doni hősökért. Úgy véli, hogy elmúltak azok az idők, amikor kizárólag a katonák szenvedésére emlékeztek, hiszen a hősies helytállásukra is figyelmet kell fordítani. Megjegyezte: fontos, hogy ha a fiatalok az emlékművekre tekintenek, akkor látniuk kell azt is, hogy kik tértek haza élve a frontról.

A beszédek után elhelyezték a koszorúkat, majd a hagyományőrzők magasba emelték fegyvereiket és díszsortűzzel tisztelegtek a hősök előtt.

Ezután a megemlékezés a temetőben folytatódott, ahol a német és szovjet áldozatra is emlékezzenek, majd a sportcsarnokban vendégelték meg a jelenlévőket. Az ebéd után pedig elismeréseket adtak át.

Hirdetések
  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap