Máté, Mirella

Hídlap

Bemutatták az esztergomi Eggenhofer családról szóló könyvet

Az Eggenhofer család sorsát boncolgatja a Helischer József Városi Könyvtár gondozásában kiadott Városunk, múltunk sorozat hetedik kötete, melyet a minap mutattak be az esztergomi intézményben. A rendezvényen Bánhidy Vajk moderátor beszélgetett a szerzőkkel.

Hirdetések

Eggenhofer Kinga tanárnő és dr. Osvai László főorvos úr beszámolt a kitartó, küzdelmes munkáról, de meséltek a családfakutatás nehézségeiről is. A doktor az utóbbi tevékenységet egy hihetetlenül izgalmas és érdekes kalandozásnak nevezte, ahol valódi nyomozásnak számított az, hogy a nyomokon nem pedagógusként, nem történészként, hanem lelkes, helytörténet iránt érdeklődő emberként mentek végig.

A könyv két fő részből áll. Dr. Osvai László derítette fel nagy részben a családi tényadatokat, ki, mikor, hol született, mivel foglalkozott, kivel kötött házasságot, mikor hogyan halt meg: particédulák, házassági meghívók, fotók, internetes források ezreit tanulmányozta. Eggenhofer Kinga vele szemben a családban fennmaradt történeteknek, személyes megéléseknek, tapasztalatoknak, hallomásból ismert legendáknak járt utána. S olyan szerető szenvedéllyel ír ezekről, hogy a könyv olvasása közben szem nem marad szárazon.

Az Eggenhoferek közt találunk hegymászónőt (Eggenhofer Teréz, Magyarország első női hegymászója, akiről csúcsot is neveztek el), fakereskedőt, téglagyár tulajdonost, orvosokat, kórházigazgatót, katonatisztet, építészt (a mostani Bottyán Szakgimnázium, egykori Bencés Gimnázium épületének újjáépítése Eggenhofer József nevéhez fűződik), pilótát, kertészmérnököt, szobrászt, közgazdászt, iskolaigazgatót, olimpikont, informatikust, mérnököket, gyár-vezérigazgatót, országgyűlési képviselőt – számos olyan kiemelkedő, köztiszteletnek örvendő felmenőt, akik nagyon sokat tettek Esztergomért.

A könyvben a szerzőnő külön fejezetben foglalkozik édesapjával, Eggenhofer Béla kórházigazgatóval, aki keresztapjával (Gönczy Béla) együtt, őt követve az igazgatói poszton közel 50 éven át vezette az esztergomi Vaszary Kolos Kórházat. Létrehoztak egy az akkoriban európai szintű felszereltséggel, orvosokkal rendelkező egészségügyi intézményt. Kinga mély érzelmekkel mutatja be édesapja áldozatos munkáját, az örökké a köz érdekében tevékenykedő orvost és embert, aki hihetetlen teher- és munkabírásával szolgálta a várost.

Csakis a könyv elolvasása közben juthatunk hozzá olyan finom részletekhez, mint pl. hogy Eggenhofer Béla volt Babits Mihály kezelőorvosa, a költő esztergomi tartózkodása idején. Megdöbbentő adat a műben, hogyan műtöttek az orvosok háború idején a röntgen fénye alatt, égési sérüléseket szenvedve a kezükön.

Az Eggenhofer család életsorsa, története megmutatja a korabeli Esztergom történetét is, általuk pedig betekintést nyerünk a kommunista államhatalom működésébe, módszereibe. Apró, vicces részleteket olvashatunk egyúttal Kinga rosszalkodó bátyjainak ügyes-bajos dolgairól, férfivirtust mutogató tetteiről. Mindezen apró sztorik hol szomorúak, hol meghatók, hol dühöt kiváltóak, hol pedig komikusak: felváltva érik el az olvasónál a hangos kacagást, s a következő pillanatban a pityergést. Katarzisélmény mindenképp!

A beszélgetés végén a szerzők köszönetet mondtak Kovátsné Várady Eszternek és Steindl Nórának a könyvtári segítségért, a tördelő, nyomdai előkészítő munkáért, a megkopott családi fényképek élesebbé tételéért, és kifejezték abbéli reményüket, hogy az Esztergomi családok című könyvsorozat kiadása folytatódik majd.

(Forrás: Kuglerné Szuroviák Szilvia)
(Fotó: Steindl Nóra)

Hirdetések

  • Ezúttal Lábatlanon fogtak el egy körözött személyt

    Szeptember 19-én, szombaton este Lábatlanon ellenőrizték a nyergesújfalui rendőrök egy társaság tagjait – írja a police.hu. Az igazoltatás közben kiderült, hogy a csoport egyik tagja ellen a Salgótarjáni Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki.

    Hídlap
  • Buszra és vonatra várakozva is viselni kell a maszkot

    A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel. Szeptember 21-től kezdve az állomások és megállóhelyek helyiségeiben is hordani kell majd a maszkot.

    Hídlap