Jenő

Hídlap

Az összefogásra koccintottak a libádi Felvidéki Magyar Bálon

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg Libádon a Felvidéki Magyar Bált, melyen ezúttal is mintegy háromszázan nemzeti érzelmű polgár vett részt. A bál házigazdája Szilágyi Zoltán, a rendezvény fővédnöke dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke volt.

Hirdetések

Mint mindig, a bál most is nemzeti imánk eléneklésével kezdődött majd az ünnepi köszöntők hangzottak el. Dr. Kövér László hangsúlyozta, hogy a bál huszonhárom éve ugyanazt az üzenetet közvetíti és olyan gerinces magyar közösség alkotja, mely kiváló alapjául szolgál a felvidéki magyar összefogásnak.

Kuruc seregszemlének nevezte, és sok erőt kívánt ahhoz, hogy a jelenlevők a következő másfél hónapban minden erejükkel hozzájáruljanak, hogy végre legyen magyar képviselet a pozsonyi parlamentben. A házelnök úr harcba szólította a Felvidéket. Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével, aki szintén az összefogást szorgalmazta a választások előtt, erre koccintottak a bál megnyitása előtt.

A jövőbe pozitívan tekintő, egyenes és karakán közösségek nélkül nincs magyar jövő – mondta Orbán Balázs miniszterelnök-helyettes. Rákossy Balázs államtitkár szimbolikus nemzetegyesítésnek nevezte a rendezvényt, melyre az anyaországi vendégeken kívül, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból is érkeztek résztvevők. A politikus szerint nagy büszkeség az egységes, erős magyar nemzethez tartozni, és e felemelő érzés platformjául szolgál ez a bál is.

A beszédek után következett a kultúrműsor, melyben a bál vendégei voltak: „Az Őrzők” Gál László és Kreft-Horváth Márk, az Apró Kincső Gyermek Néptánccsoport Zselízről és Méri Mátyás versmondó Szőgyénből. Mindezek után Szilágyi Zoltán, az est házigazdája a táncparkettre hívta a bálozó közönséget, melyhez a jó hangulatot a vajdasági JOKER tánczenekar teremtette meg.

Az ünnepi menü elkészítéséről immár huszonhárom éve a berettyóújfalui Móló Panzió szakácsai gondoskodnak, Ónódi István szakácsmester vezetésével. A finom esti és éjszakai menükhöz a balatonfüredi Koczor pincészet borait szolgálták fel, s persze a székely szilvapálinka-kóstoló és a Csíki sör is az ínyencek kedvence volt az est folyamán.

Az évről évre színvonalasabb és nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvény fő szervezői Retkes János, Zoltai Dániel és Retkes Rebeka, társzervezői pedig a LIMES ANAVUM Regionális Honismereti Társulás és az Ezredév Polgári Társulás. A bál kiemelt támogatói között vannak fővédnökei, Csáky Pál és a megjelent MKP-s politikusok, valamint vállalkozók.

További védnökök voltak dr. Völner Pál, a magyar Igazságügyi Minisztérium államtitkára és dr. Menyhárt József PhD., a Magyar Közösség Pártja elnöke. Komárom-Esztergom megyét Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is képviselte.

(Forrás: felvidek.ma)
(Fotók: Fekete Attila/felvidek.ma)

Hirdetések

  • Koronavírus: szigorítják a Magyarországra történő belépést

    Több, környező országban is újult erőre kapott a járvány, ezért három kategóriába (zöld, sárga, vörös) sorolja az államokat a kormány – hangzott el a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte: hazánk jelenleg az egyik legbiztonságosabb ország Európában.

    Hídlap
  • Két autó ütközött össze a Dobogókőre vezető úton

    Két személyautó ütközött össze július 11-én, szombaton délután az 1111-es út 27. kilométerszelvényében, Esztergom és a pilisszentléleki lehajtó között – írja a Dorogi-medence. A helyszínelés idejére először teljes útzárat rendeltek el, majd félpályán megindulhatott a forgalom.

    Hídlap